Chceš sa zapojiť do diskusií na našom fóre a
stať sa členom komunity panprstenov.com?
Tak neváhaj a registruj sa.

Fórum Pán Prsteňov » U Zeleného draka

Vsetko o Istaroch

1, 2, 3, 4, 5  
Pohlavie:Mužkrull
dunadan

Príspevky 77
Príspevok23.10.2006 - 12:17     Vsetko o Istaroch Citovať
Zdravim vsetkych obyvatelov Ardy!
Zalozil som tuto temu lebo ma uz dlho trapila oblast,ktora sa tyka Istarov.
Chcel by som sa tu s vami zaroven podelit o moje poznatky.
Napisal som si nejakych top informacii do bloku...takze sem s nimi:
Tou najdolezitejsou informaciou, ktoru som zohnal boli mena piatich carodejov:

1.Curumo (v quenijtine-zaznamenanĂ˝ len v NedokonÄŤnch prĂ­ehoch), CurunĂ­ (sindarsky), Saruman Biely(u ludi)
2.Olóin(vo Valinore), Mithrandir, Tharkun (u trpaslikov),Gandalf šedý(u ludi), Incánus("seversky speh"-u Haradcanov)
3.Aiwendil(quenijska forma), Radagast (hnedy ÄŤrodej)
4.Alatar (Ithyr Luin = ModrĂ˝ ÄŤrodej)
5.Pallado (Ithyr Luin = ModrĂ˝ ÄŤrodej)

Vravi sa, ze ich prislo viac ale hlavni boli tito piati. Najmenej informacii mame o poslednych dvoch.Z poznamok sa dalo vycitat,
ze Alatar a Pallando boli spajani s Orome.To moze byt dovod, preco sa vydali daleko na vychod s odkial sa uz nevratili, pretoze Orome
najviac zo vsetkych poznal kraje daleko na vychode.Pre uplnost OlĂłin (Gandalf) bol spojovan s Manwe a Vardou, Curumo (Saruman) s Aulem,
Aiwendil (Radagast) s Yavannou. Z tychto pridruzeni je zrejme, ze si ich vyberali podla svojich charakteristik.
Z Tolienovych listov sa mozno docitat: sli ako vyslanci do vzdialenych krajov na Vychode a na Juhu, daleko za hranice osidlenia Numenorejcov:
ako misionari do zemi okupovanych nepriatelom.Ako sa im darilo, neviem, ale bojim sa, ze zlyhali rovnako ako Saruman, hoci bezpochyby inymi sposobmi,
a mam podozrenie, ze boli zakladatelmi tajnych kultov a "carodejnych" tradicii, ktore prezili Sauronov pad.
O Radagastovi vieme tolko, ze zlyhal vo svojej ulohe, pretoze bol prilis zahladeny do divokych tvorov Stredozeme. Saruman nim opovrhoval.
O hlavnych dvoch sa tu nemusim rozpisovat.

k by som mal prirovnat Istarov k bytostiam v dnesnom svete, jednoznacne ma napadnu anjeli.Hodi sa k nim vsetko, co Tolkien pripisal Istarom.

Z toho mi vyvstava niekolko otazok:

1.Ked bol Sauron zhruba na rovnakej urovni s Olorinom,preco ten nepouzil svoju silu na
zachranu tisicov zivotov proti Sauronovi?Bal sa snad?(to sa mi ale zda dost nepravdepodobne)

2.Tu vznika urodna pĂ´da pre pokracovanie Pana prstenov-kedze Modri carodeji vyvstali
z rovnakeho radu ako Sauron(ved boli Istari),ako to pokracovalo?

3.Bola predstava mieru v 4. veku len iluzia z ktorej sa coskoro prebrali?

4.Mozu podla vas Pallado a Alatar za to,aky je dnes skazeny svet?(to sa mi tiez akosi nezda ale mozne to je,prosim o nazory)

Pozn.:Vacsinu informacii som cerpal z Nedokoncenych pribehov

P.S: Auleho Maiar boli nejaki slabi,ved jemu "patril" Sauron aj Saruman

edit/ posty su editovatelne !
eldar
Casper
elf

Príspevky 165
Príspevok07.11.2006 - 18:46     Citovať
istari su velmi silny hlavne kvoli svojim kuzlam prikaladom je taky Gandalf

Puste mne na ne!
dunadan

Príspevky 77
Príspevok14.11.2006 - 12:15     Citovať
Podla mna dalsia z ich super vlastnosti bola ta, ze oni mohli pouzit taku silu, ze by si ziskali koho by chceli, ale neurobili to...aj ked niekedy by to bolo minimalne vhodne.
Pohlavie:MužMamut
vala

Príspevky 2158
Príspevok14.11.2006 - 13:48     Citovať
Myslis ten "sarumanov hlas" ze mohol ovladat ludi Wink Surprised

Faeg i-varv... dîn na lanc a nu ranc.
dunadan

Príspevky 77
Príspevok16.11.2006 - 09:02     Citovať
No jasne...mimo ine. Ved si zober ze boli z toho isteho plemena ako Sauron. To uz nieco znamena nie?
Pohlavie:MužMamut
vala

Príspevky 2158
Príspevok16.11.2006 - 16:29     Citovať
No hej aj saouron vedel ovladat ludi Wink

Faeg i-varv... dîn na lanc a nu ranc.
dunadan

Príspevky 77
Príspevok20.11.2006 - 08:55     Citovať
no ale co mohli vsetko dokazat keby im dovolili Valar?...pche...kam by sa hrabal nejaky sauronko
Pohlavie:MužMyrdin Annoth
vala

Príspevky 425
Príspevok20.11.2006 - 15:30     Citovať
ja viem ale moj nazor neprameni z tejto ukazky ale z celkoveho nahladu.

proste mam pocit ze keby sa Gandalf a Witchking stretli v priamom suboji sila vs sila, magia vs magia, tak by to asi vyhral Witchking. Ale aby to zas tak nevyzeralo tak sa priznavam ze mam radsej Gandalfa, len mam proste pocit ze cernoknaznik z Angmaru je dost nebezpecni aj pre niekoho ako je Gandalf.

hej inac a k tej rozsirenej verzii mash, ti asi nevies za kolko by sa dala co najlacnejsie zohnat co ? pretoze vystrihaneho je dost a rad by som to videl cele v kuse Sad

Pohlavie:Ženamashishka
admin

Príspevky 3193
Príspevok20.11.2006 - 15:35     Citovať
Myrdin Annoth Napísal(a):
ja viem ale moj nazor neprameni z tejto ukazky ale z celkoveho nahladu.

proste mam pocit ze keby sa Gandalf a Witchking stretli v priamom suboji sila vs sila, magia vs magia, tak by to asi vyhral Witchking. Ale aby to zas tak nevyzeralo tak sa priznavam ze mam radsej Gandalfa, len mam proste pocit ze cernoknaznik z Angmaru je dost nebezpecni aj pre niekoho ako je Gandalf.

hej inac a k tej rozsirenej verzii mash, ti asi nevies za kolko by sa dala co najlacnejsie zohnat co ? pretoze vystrihaneho je dost a rad by som to videl cele v kuse Sad

Gandalf bol maia a Witchking len prizrak, ten magicku moc nejaku extra nemal, takze by ho Gandalf urcite porazil, keby prislo na suboj.

Rozsirenu verziu kupis cez Brloh.
Stoji 3790 Sk a je to aj s bonusovym materialom.

vala

Príspevky 425
Príspevok20.11.2006 - 15:42     Citovať
3790 !!!

moj ti boze !!!!!

no ale aj tak dik ze si mi to povedala (ufff no aspon viem ze mozem zacat setrit na darcek pre moju pravnucku Laughing )

Reklama
Pohlavie:MužEldar
vala

Príspevky 874
Príspevok20.11.2006 - 21:14     Citovať
Ludia sa uvedomte !
chcete diskutovat o filme ? diskutujte vtom vam nikto nebrani ale tu !!! http://forum.panprstenov.com/forum7.php
chcete diskutovat o knihe ? tak sa drzte knihy !!!
uz som tu niekolko krat upozornil , davajte si pozor o com je diskusia !
http://forum.panprstenov.com/prispevok47186.php#47186

Môj blog

dunadan

Príspevky 77
Príspevok21.11.2006 - 09:38     Citovať
Eldar: sa tu nechcem bavit o filme, to nie je zamer tohto fora!
A nerob zo seba velkeho sefa! si myslis ze ti patri internet alebo co?

Myrdin Annoth: Ja sa nerozculujem, len nie je pravda, co hovoris a tvoj nazor ti nikto nebere, len ho chceme trosku usmernit na spravnu cestu.
Pohlavie:Mužembuck
admin

Príspevky 2182
Príspevok21.11.2006 - 13:34     Citovať
Eldar myslim reagoval velmi adekvatne, dobra tema, zaciatok dobrej diskusie (krull :thumbsup:)
a pride jedinec ktory sa nevie odosobnit od filmu, ked ste knihu necitali tak do zeleneho draka nepiste, kedze ten sa primarne zaobera vecami, zalozenymi na knihach

filmove diskusie maju miesto inde

embuck blog! WWWW Som blogoholik
vala

Príspevky 425
Príspevok21.11.2006 - 14:25     Citovať
Myrdin Annoth: Ja sa nerozculujem, len nie je pravda, co hovoris a tvoj nazor ti nikto nebere, len ho chceme trosku usmernit na spravnu cestu.

tak ak je to tak, tak ti teda dakujem :thumbsup:

Pohlavie:ŽenaArwen
vala

Príspevky 573
Príspevok23.11.2006 - 19:06     Citovať
Predpokladám že vieac informácií o zvyšných 2 čarodejníkoch nie je, však? Sad

dunadan

Príspevky 77
Príspevok24.11.2006 - 09:36     Citovať
Arwen:No skusal som to najst ale viac som nenasiel...ak budem mat viac casu, ponorim sa do hlbokeho studia...ale pochybujem ze najdem nieco viac Sad
admin

Príspevky 3193
Príspevok24.11.2006 - 11:23     Citovať
O Alatarovi a Pallandovi sa vela nevie, ja osobne som sa o nich docitala v Nedokoncenych. Hladala som aj v HoME a toto som nasla konkretne v 12. zvazku, no nie je toho vela.

HoME 12 - THE PEOPLES OF MIDDLE-EARTH Napísal(a):
The'other two'came much earlier, at the same time probably as Glorfindel, when matters became very dangerous in the Second Age.(26) Glorfindel was sent to aid Elrond and was (though not yet said) pre-eminent in the war in Eriador.(27) But the other two Istari were sent for a different purpose. Morinehtar and Romestamo.(28) Darkness-slayer and East-helper.

Their task was to circumvent Sauron: to bring help to the few tribes of Men that had rebelled from Melkor-worship, to stir up rebellion ...and after his first fall to search out his hiding (in which they failed) and to cause [? dissension and disarray] among the dark East ... They must have had very great influence on the history of the Second Age and Third Age in weakening and dis-arraying the forces of East ... who would both in the Second Age and Third Age otherwise have ... outnumbered the West.

At the words in the citation from this text in Unfinished Tales (p. 394) 'Of the other two nothing is said in published work save the reference to the Five Wizards in the altercation between Gandalf and Saruman' my father wrote: 'A note made on their names and functions seems now lost, but except for the names their general history and effect on the history of the Third Age is clear.' Conceivably he was thinking of the sketched-out narrative of the choosing of the Istari at a council of the Valar (Unfinished Tales p. 393), in which the Two Wizards (or 'the Blue Wizards', Ithryn Luin) were named Alatar and Pallando.

Pohlavie:ŽenaArwen
vala

Príspevky 573
Príspevok25.11.2006 - 21:43     Citovať
Hmm.nevadĂ­.A ÄŤo sa vlastne stalo s Radagastom?

Casper
elf

Príspevky 165
Príspevok25.11.2006 - 21:47     Citovať
este keby bol preklad mashishka tak by bolo super

Puste mne na ne!
dunadan

Príspevky 77
Príspevok27.11.2006 - 10:07     Citovať
Arwen: No on "zdivel" abo ako by som to spravne povedal.Prestalo ho ostatne zaujimat a zahladel sa len do divych tvorov, asi mu zacalo :crazy: .V Nedokonc.pribehoch to mas.
Reklama
admin

Príspevky 3193
Príspevok27.11.2006 - 15:31     Citovať
krull Napísal(a):
Arwen: No on "zdivel" abo ako by som to spravne povedal.Prestalo ho ostatne zaujimat a zahladel sa len do divych tvorov, asi mu zacalo :crazy: .V Nedokonc.pribehoch to mas.

No ja by som netrvrdila, ze zdivel. Yavanna ho poslala do Stredozeme, aby chranil kelvar a olvar. Na Bielu radu chodil, takze si len plnil tie povinnosti co mu boli dane.

dunadan

Príspevky 77
Príspevok01.12.2006 - 13:10     Citovať
mashishka Napísal(a):
krull Napísal(a):

No ja by som netrvrdila, ze zdivel. Yavanna ho poslala do Stredozeme, aby chranil kelvar a olvar. Na Bielu radu chodil, takze si len plnil tie povinnosti co mu boli dane.

Ale jasne sa hovori ze zanevrel na ludi a elfov a staral sa len o dive tvory.
admin

Príspevky 3193
Príspevok01.12.2006 - 13:28     Citovať
Bol poslany aby sa staral o kelvar a olvar, nie aby bol s ludmi a elfmi. Nemas mu co vycitat.

dunadan

Príspevky 77
Príspevok04.12.2006 - 09:04     Citovať
No ale ide o to, ze som mal pravdu. A nevies nahodou odkial ma Ardapedia tu Radagastovu fotku? Je perfektna.
Pohlavie:MužFealiath
vala

Príspevky 3697
Príspevok04.12.2006 - 16:38     Citovať
Skrie ma len jedna vec- ze sa nikdy nedozvieme, co sa stalo s Mordymi carodejnikmi.

Join the battle side by side with the King of the Reunited kingdom.

www.lotrgame.forumup.sk
Nová téma Nová téma   Odpoveď Pošli odpoveď Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
1, 2, 3, 4, 5  
Strana 1 z 5

Google