|
|
Arwen_666

|
|
 |
tower

Príspevky 1391
|
 29.05.2006 - 19:38
|
nova tema
po velmi dlhej odmlke, pre taku temu ako filozofovanie az pridlhej, som sa rozhodol ze sem dam znova nieco matematicke. (a tiez preto, ze leonidas je provokater  )
Pozorujete vo svojom okoli nejake deje ktore by sa dali priblizne vyjadrit exponencialnou funkciou? ake? skuste uviest aj vas odhad pre exponent.
verim ze tato tema najde u fanusikov filozofovania hlboku odozvu a prispevkami sa to tu bude len tak hemzit
(nie este nie! morfium mam predpisane az na deviatu vecer! heeeej a nechcite na mna zase skusat osscilotrofikum..aaaaa.....) |
|
 |
tower

Príspevky 1391
|
|
 |
Radeon

|
|
 |
tower

Príspevky 1391
|
 29.05.2006 - 19:43
|
| Radeon Napísal(a): | Takze jedine co as da u mna vyjadrit exponencialnou funkciou su u mna momentalne prechodove javy v jednosmernom obvode... bereme to teraz v skole... ale nic ine ma nenadpa  |
skus blizsie specifikovat o ake javy vlastnew ide, lebo okrem fluktuacie napatie si ziadne neviem predstavit... no a tiez odhad toho exponentu by ma zaujimal  |
|
 |
Leonidas

|
 29.05.2006 - 19:48
|
prv si vysvetlime o co vlastne ide:
Exponenciálna funkcia
Exponenciálna funkcia je funkcia definovaná v ${\bf R}$ rovnicou
nazývaná základ exponenciálnej funkcie. Vlastnosti exponenciálnej funkcie závisia od hodnoty jej základu:
* ak $a \in (0,1)$, tak je klesajĂşca
* ak $a \in (1,\infty)$, tak je rastĂşca,
v kaĹľdom prĂpade je teda monotĂłnna a jej obor hodnĂ´t je $(0,\infty)$.
Medzi exponenciálnymi funkciami má dĂ´leĹľitĂ© postavenie funkcia $y=e^x$, ktorej základ je ÄŤĂslo $e \approx 2,71828$ (pozri ÄŤasĹĄ 6.  . Jej dĂ´leĹľitosĹĄ vyplĂ˝va z faktu, Ĺľe sa rovná svojej derivácii (pozri kapitolu Diferenciálny poÄŤet).
Obrázok 6.19: Graf funkcie
Obrázok: Graf funkcie  |
|
 |
Radeon

|
 29.05.2006 - 19:54
|
| tower Napísal(a): | skus blizsie specifikovat o ake javy vlastnew ide, lebo okrem fluktuacie napatie si ziadne neviem predstavit... no a tiez odhad toho exponentu by ma zaujimal  |
Ked teda chces Takze prechodove javy v jednosmernych obvodoch su javy ktore vznikaju ak sa v obvode jdnosmernehio prudu nachadza cievka alebo kondenzator (pripadne obe naraz). A ak doje k zmene napätia alebo prudu (napr pripojenie a odpojenie od zdroja). Tieto prvky (kondenzator cievka) prijimaju/odovzdvaju energiu obvodu (zalezi ci je pripojenie/odpojenie) ale tato energia postupne zanika, cize sa takto nakumulovany prud/napätie pomaly zmensuje/zväcsuje = striedavy prud v jednosmernom obvode.
Pre cievku su taketo vzorce:
zapojenie
UL=U*e^(-t/tau)
I=I*(1-e^(-t/tau))
UR=U*(1-e^(-t/tau))
odpojenie:
UL=-U*e^(-t/tau))
I=I*e^(-t/tau)
UR=U*e^(-t/tau)
Kondenzator:
pripojenie
UC=U*(1-e^(-t/tau))
UR=U*e^(-t/tau)
I=I*e^(-t/tau)
odpojenie
UC=U*e^(-t/tau)
UR=-U*e^(-t/tau)
I=-I*e^(-t/tau)
Takye asi tak 
 Už aj ja mám svoj blog http://radeonx850.blogspot.com/ |
|
 |
tower

Príspevky 1391
|
|
 |
Leonidas

|
 29.05.2006 - 19:57
|
| tower Napísal(a): | | leonidas>> a my sme nevedeli co to je? |
pre menej znalych vysvetlujem |
|
 |
tower

Príspevky 1391
|
|
 |
Reklama
|
|
 |
Radeon

|
 29.05.2006 - 20:07
|
| tower Napísal(a): | | radeon>> e je predpokladam eulerovo cislo... spravne? |
Ano predpokladas spravne 
 Už aj ja mám svoj blog http://radeonx850.blogspot.com/ |
|
 |
tower

Príspevky 1391
|
 29.05.2006 - 20:45
|
tak to ma tesi,.. e je velmi zaujimave cislo...
co jke vacsou rozkosou ako logaritmovvat s prirodzenym zakladom
ale spat k teme: funkcie |
|
 |
elfinka

|
 29.05.2006 - 21:01
|
Leonidas> za ten TeX ta uuplne ze najviac zeriem
inaaak exponencialnu fciu clovek napr. vidi pri voltamperovej charakteristike polovodicovej diody...
alebo tak viac zo zivota... taka Fibonacciho postupnost napr. rastie exponencialne... a to je vam uplne ze mrtna vec...
a na nu navazujuci zlaty rez...
ono to je urcite podstatou bytia   Podporte fantasy kalendar, najdite miesto na meniny pre vasu prezyvku!
http://people.ksp.sk/~elfinka |
|
 |
tower

Príspevky 1391
|
 29.05.2006 - 21:48
|
a to leonidas tvrdil ze je to zabity problem.. a hla: vidis - podstata bytia. keby viac ludi uvazovalo nad matikou uz sme mohli poznat odpoved na najvacsie otazky ludstva (napr na tu osemetnu styridsatdvojku  )
ja som si napriklad vsimol ze funkcia vyjadrujuca priebeh domacich prac, obzvlast upratovania, nie je linearna ako sa mnohi domnievaju (rodicia su o tom dokonca zvdy presvedceny)
myslim ze by to dobre mohol vystihovat tenot graf:
hlavne tie asymptoty su tam velmi dolezite
(f1 je znazornenie predpokladu tych co zvycajne davaju rozkaz na prevadzkovanie domacich prac)
z toho vyplyva, ze uz na samotne zacatie prace treba vynalozit velmi vela energie, a ze ked niekto upratuje velmi velmi dlho neznamena to, ze je to aj ovela ovela lepsie ako u toho kto upratuje taky akuratny cas...
ja som v tomto obore dost experimentoval a neraz som na kvoli pokusom dokonca neupratoval vobec - samozrejme to bol vyssi zaujem vedy 
Naposledy upravil tower dňa 29.05.2006 - 21:59, celkom upravené 1 krát |
|
 |
tower

Príspevky 1391
|
 29.05.2006 - 21:52
|
| elfinka Napísal(a): | Leonidas> za ten TeX ta uuplne ze najviac zeriem
|
ja by som zan zral skor google, ale kedze to je kvoli rozdielnej stavbe tela dost nemozne, tak googlu (pripadne STU v BA) iba podakujem a vypytam si od neho link:
http://www-kmadg.svf.stuba.sk/skripta/node127.html |
|
 |
elfinka

|
|
 |
embuck

|
 29.11.2006 - 19:26
|
Jedna z najlepsich a najhodnotnejsich tem na tomto fore, tak sa pokusim nacrtnut novu temu na diskusiu.
Co si myslite o pristahovalectvu/pristahovalcoch?
Obohacuje to nasu kuluru? Doplacame na nich? Je dobre ked stat podporuje ludi z inych krajin?
Aky je vas nazor? embuck blog! WWWW Som blogoholik |
|
 |
Aragorn

|
 30.11.2006 - 00:17
|
konecne sas to ozivilo.  tymto hlasim opatovny prichod na forum ... ale zrejme budem chodit len do tem podobneho charakteru. (no ale aby som nerobil prilisny OT, tak k veci)
nuz myslim, ze dnesny svet speje tak ci tak k jednej "svetovej kulture" takze pomaly je tu pristahovalcov (a mozno ani nie tu ako na SVK ale su krajiny kde je toho pozehnane) rovnaky pocet ako domorodcov. myslim vsak ze je to vsetko dost individualisticke, to ako sa pristahovalec zacleni do spolocnosti, ako sa v nej sprava, citi, co pre nu robi... kazdy ale ma svoje miesto. a uz len pre narusenie stereotypu, je podla mna dobre - prinajmensom - spoznat nieco nove. novu kulturu. clovek potrebuje v dnesnej dobre nieco osviezujuce. nova kultura - idealny prostriedok. vidiet, ze existuje aj nieco ine, ako je jeho sidlisko a dokonca to je aj velmi zaujimave. ze to ma myslienku, ducha.
samozrejme otazka pristahovalectva u mna vylucuje akekolvek xenofobne nazory a pod... - ale o tom snad neskor.
zatial tolko. uvidime ako sa vyvinie diskusia  uz sa tesiiiim... |
|
 |
tower

Príspevky 1391
|
 30.11.2006 - 17:18
|
juch, filozofovanie
1) politickĂ˝ azylanti: bolo by podÄľa mĹ?a Ăşplne hanebnĂ© ak by nejaká krajina neprijala ĹľiadateÄľa o politickĂ˝ azyl.
2) imigranti: myslĂm, Ĺľe ak sa niekto chce presĹĄahovaĹĄ do inej krajiny, mal by chcieĹĄ aj prevziaĹĄ ich kultĂşru. nehovorĂm teraz, aby sa moslim, ktorĂ˝ prĂde robiĹĄ na nejakĂ© vĂ˝skumnĂ© pracovisko do Ĺ˝enevy, vzdal islamu. ale nemal by chcieĹĄ zmeniĹĄ krajinu na obraz svojej kultĂşry.(napr. tĂ˝m, Ĺľe by presadzoval vĂ˝uÄŤbu islamu na školách)
keÄŹ prĂdem do UK chcem aby tam mali radi Fish&chips, kralovnu a britskĂ˝ rock, nie aby nevedeli kto bol Henrich VII, stavali minarety alebo pustali do metra jedovatĂ˝ plyn.
teraz v rámci objektivity sa na to idem pozrieť z druhej strany:
Slováci v MaÄŹarsku -v BĂ©keš ÄŚabe (fonetickĂ˝ prepis) Ĺľila moĹľno sto rokov skupina Slovákov v pár dedinách. Nikto s tĂ˝m nemal najmenšà problĂ©m. Slováci v USA - myslĂm hlavne na zaÄŤiatku 20 storoÄŤia, keÄŹ sa tam zdruĹľovali v rĂ´znych spolkoch a nezabĂşdali na svoje korene - tieĹľ to bolo v koneÄŤnom dĂ´sledku na osoh. Nemci na Slovensku - presne to istĂ©, niekoÄľko takmer ÄŤisto nemeckĂ˝ch dedĂn a nespĂ´sobovalo to Ĺľiadne nepokoje, obohatili bannĂctvo a pod.
na zhrnutie ešte jeden prĂklad: prisĹĄahovalci do austrálie takmer vyhubili pĂ´vodnĂ© obyvateÄľstvo.
z tohto všetkého mi vyplýva záver:
pokiaÄľ sa do krajiny nepriĹĄahuje prĂliš veÄľa neprispĂ´sobivĂ˝ch ÄľudĂ, mĂ´Ĺľu kultĂşru obohatiĹĄ, je to aj na ich prospech aj na prospech ostatnĂ˝ch ÄŤlenov spoloÄŤnosti. pokiaĹĄ to bude opaÄŤne, následky mĂ´Ĺľu byĹĄ katastrofálne. |
|
 |
Aragorn

|
|
 |
Reklama
|
|
 |
embuck

|
 01.12.2006 - 08:28
|
Huntingtonov Stret civilizacii
osobne nie som za vstup Turecka do EU, podla mna by bolo ovela lepsie (pre nas) ponuknut im istu formu pridruzeneho clenstva, pretoze EU je uz teraz velmi velkou a velmi roznorodou organizaciou. Nie to este vsetupom obrovskeho, chudobneho a dost problematickeho Turecka.
A emigracia z Turecka, no Nemci by vedeli rozpravat o neprisposobilosti Turkov, ale tam bol presne ten problem co Tower spomianl, do akej miery im dovolime neintegrovat sa a vyjdeme im v ustrety.
A najst zlatu strednu cestu je vzdy velmi zlozite embuck blog! WWWW Som blogoholik |
|
 |
mashishka

|
 01.12.2006 - 09:45
|
Novi ludia prinesu do povodnej - starej kultury nieco nove, obohatia ju, ale nemalo by sa to diat do tej miery, ze by ju menili. Pristahovalci predsa vzdy len budu pristahovalcami, mali by respektovat povodnu kuturu a vazit si, ze mozu byt jej sucastou. Mali by sa prisposobovat oni, nie povodna kultura im.
Aspon v sucasnosti by to tak podla mna malo byt, preto pokial by sa Turecko stalo sucastou EU, ziaden Turek by si nemal dovolovat byt vzpurny a neprisposobivy a Turci su v tomto experti, zazila som osobne . Ja by som to riesila radikalne. Sup s nim spat do Turecka, tam nech robi neporiadok a popremysla naco chce ist prec z domovskej krajiny. Vsak zivot v bohatsej a vyspelejsej krajine by mali brat ako prilezitost pre lepsi zivot a vazit si tuto sancu.
Mozno som v tomto prilis radikalna, ale stat by si mal dat pozor na pristahovalcov hlavne z chudobnejsich krajin, takych co nevedia co so sebou. Ti co sem pridu aby zili lepsi zivot, usilovne pracuju a nerobia problemy, tych by som privitala. 
 |
|
 |
tower

Príspevky 1391
|
 01.12.2006 - 16:21
|
najskĂ´r som sa poprehraboval vo svojej pamäti, potom na nete. nakoniec som sa dostal k .týždĹ?u, ktorĂ˝ je moĹľno aj inšpiráciou tejto tĂ©my.
http://www.tyzden.com/index.php?w=art&idart=6067&idiss=113
myslĂm, Ĺľe urÄŤite to stojĂ za preÄŤĂtanie.
turecko: ja som proti vstupu, lebo potom nebude môcť EU imigrantov obmedzovať vôbec. a stret radikálneho islamu a upadajúceho kresťanstva sa mi nezdá ako "svetlá budúcnosť".
ale keď sa povie imigrant, každého hneď napadne moslim v európe: čo inà utečenci? |
|
 |
Fealiath

|
 03.12.2006 - 14:19
|
Ja si myslĂm, ze pokial sa pristahuju nejaki prisposobivi ludia, najdu si pracu a nenarusuju okolie, tak potom je jedno, aky pocet sa ich pristahuje, pretoze to moze obohatit ich okolie, aj celu spolocnost. Ale pokial sa pristahuje co i len jeden neprisposobivy, nastava disharmonia, nesulad, konflikty. Videl by som to tak, ze pocet konfliktov narasta priamo umerne s jedincami, k tori ich vyvolavaju (do certa, do matematiky som to nechcel zatiahnut). Takze nakoniec vsetko zavisi od toho, ci je dany clovek/ su jedinci prisposobivi, alebo nie. 
Join the battle side by side with the King of the Reunited kingdom.
www.lotrgame.forumup.sk |
|
 |
Aragorn

|
|
 |
|
|