Chceš sa zapojiť do diskusií na našom fóre a
stať sa členom komunity panprstenov.com?
Tak neváhaj a registruj sa.

Fórum Pán Prsteňov » U Skákavého poníka

Tolkien + slovenské školstvo

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  
Pohlavie:MužRadeon
vala

Príspevky 1249
Príspevok18.05.2006 - 18:56     Tolkien + slovenskĂ© školstvo Citovať
UÄŤĂ­ sa na strednĂ˝ch školách nieÄŤo o Tolkienovy? Lebo mĂ´j brat mi tvrdĂ­ Ĺľe sa o Ĺ?om niÄŤ neuÄŤili (teraz maturuje) a Ĺľe ani na maturitách nie je.
Viem že na základnej škole sme mali v knihe "veľmi dlhý" úryvok s PP.

A ak je pravda, že sa na strednej o Tolkienovy neuči, tak je to veľká škoda a aj nelogickosť neučiť sa o takom výbornom autorovy.

Už aj ja mám svoj blog :iconlick: http://radeonx850.blogspot.com/
Pohlavie:MužAiwendill
vala

Príspevky 1719
Príspevok18.05.2006 - 19:08     Citovať
no neviem ci sa daco uci...
ja som nemal v skole nic o nom...

Podla poctu predanych kusov Cd nosicov je najuspesnejsou kapelou sucasnosti formacia CD-R so svojim albumom 700MB.
Pohlavie:Ženamashishka
admin

Príspevky 3190
Príspevok18.05.2006 - 19:17     Citovať
Za mojich "mladych cias" nebol Tolkien v stredoskolskych ucebnych osnovach. Sad Teraz neviem ako o je. Skusim zistit.

Pohlavie:Ženaatalanta
vala

Príspevky 1662
Príspevok18.05.2006 - 19:42     Citovať
No ja teraz maturujem.V prehlade Zmaturuj z literatury 1 nie je.Ale v Z z lit2,kde su uryvku je Hobit.
Ale my sme sa o nom neucili. Sad

Pohlavie:ŽenaNenwen
vala

Príspevky 308
Príspevok18.05.2006 - 21:14     Citovať
na strednej o Tolkienovi nemadlo za mojich cias ani mekke n, no ani na vysokej skole ho v literature skoro nenajdes... vramci Uvodu do Anglickej literatury na Pdf UK som ale mohla rozobrat PP ako dielo)ako seminarku) ku skuske... a mam teraz Britsku a americku detsku literaturu a ano tam spoluziak mohol prezentovat PP a Hobbita... a na UCM v Trnave to tiez nasla jedine v predmete Detska literatura... Sad Crying or Very sad Crying or Very sad celkovy pristup kategorizacie fantasy a scifi na slovensku sa mi moc nepaci...
Pohlavie:ŽenaRamgad
vala

Príspevky 387
Príspevok18.05.2006 - 21:18     Citovať
Niekto mi spominal, ze v ucebnici (lenze neviem ci pre zakladku alebo strednu) mal nieco z Tolkiena (Hobit? PP?)

Btw Radeon... pise sa o Tolkienovi... na konci makke I (sry, len mi to trha oci)

môj WEB O TOLKIENOVI, FANTASY A HISTÓRII
vala

Príspevky 308
Príspevok18.05.2006 - 21:24     Citovať
hej to som pocula i ja, ale asi to bude ta zakladna skola skorej... bo bracha by mi urcite otrepaval uz o hlavu ze to tam je ak by to tam bolo alebo dakto iny z nas...
vala

Príspevky 1662
Príspevok18.05.2006 - 21:29     Citovať
Ramgad Napísal(a):
Niekto mi spominal, ze v ucebnici (lenze neviem ci pre zakladku alebo strednu) mal nieco z Tolkiena (Hobit? PP?)
Ano Hobita,ako som vyssie napisala. Smile

Pohlavie:ŽenaAmarante
vala

Príspevky 1660
Príspevok19.05.2006 - 14:43     Citovať
za toto zazalovat skolstvo
ze skvosty anglickej literatury sa neucime ! Evil or Very Mad Twisted Evil Sad
u nas len ked ucitelka zacuje vyraz tolkie,panprstenov a pod. tak jej vlasy stoja Laughing

Ak chceš vidieť oceán, musíš prejsť morom.
- Amarante
vala

Príspevky 1249
Príspevok19.05.2006 - 14:53     Citovať
Aredhel Gilwen Napísal(a):
za toto zazalovat skolstvo
ze skvosty anglickej literatury sa neucime ! Evil or Very Mad Twisted Evil Sad
u nas len ked ucitelka zacuje vyraz tolkie,panprstenov a pod. tak jej vlasy stoja Laughing

To co je za ucitelku??? ... tu by som hned vyrazil!

A o Tolkienovi by sa malo urcite ucit... ved taka kniha uz nikdy nebude Crying or Very sad

Reklama
vala

Príspevky 1660
Príspevok19.05.2006 - 14:57     Citovať
a upalil na hranici za kacirstvo Laughing

pravda,nikdy nebude!

- Amarante
vala

Príspevky 1662
Príspevok19.05.2006 - 15:25     Citovať
Btw ccela by som si na mature z aj vytiahnut books-v otazke moj oblubeny ang.autor mam jasno Cool

vala

Príspevky 1660
Príspevok19.05.2006 - 15:34     Citovať
:wub: :wub: :wub: :wub: jeeej to by bolo faaajn
a by si im tam povedala uplne cely zivotopis Laughing

- Amarante
vala

Príspevky 1249
Príspevok19.05.2006 - 15:35     Citovať
atalanta Napísal(a):
Btw ccela by som si na mature z aj vytiahnut books-v otazke moj oblubeny ang.autor mam jasno Cool

To je tam aj taka otazka? Shocked
kebyze hej a ja by som si ju nahodou o dva roky na maturitach vytiahol... tak by to bolo super... ale kebyze si vytiahnem nieco ine tak :bat: ...

vala

Príspevky 308
Príspevok19.05.2006 - 17:18     Citovať
no takuto reakciu pochopim ohladom daniely Steelovej a tak ale na Tolkiena? lingvistu? univerzitneho profesora? nech sa idu hanbit do kuta
vala

Príspevky 1662
Príspevok19.05.2006 - 19:02     Citovať
Radeon Napísal(a):
atalanta Napísal(a):

To je tam aj taka otazka? Shocked
kebyze hej a ja by som si ju nahodou o dva roky na maturitach vytiahol... tak by to bolo super... ale kebyze si vytiahnem nieco ine tak :bat: ...
JJ je to tam.Aj moj oblubeny zaner kniha. Rolling Eyes

Pohlavie:MužMelherucorma
vala

Príspevky 615
Príspevok19.05.2006 - 20:44     Citovať
U nas na zakladke som ja taka rarita.V nasej triede okrem mna to citali asi dve spoluziacky a cita ju tretia. o celej skole ani nehovorim...Tento rok sme to mali v ucebnici a dali na tam ultramaly uryvok pritom na iny blby uryvok tam dali ovela vacsi uryvok!!!!! Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Pohlavie:Ženaelfinka
vala

Príspevky 391
Príspevok19.05.2006 - 21:46     Citovať
no... je to smutne, ale tak kto to citat chce, ten si to precita, kto chce vediet vela, ten vela vie.
Osobne ozaj neviem, na co by mi bolo ucit sa o Tolkienovi v skole, okrem akejsi egocentrickej tuzby byt aspon niekedy ta, co toho vie ovela viac ako hockto iny o danej problematike... a proste vytiahnut sa na odpovedi, ze to viem...
inak by mi to bolo fakt ze nanic, nic nove by som sa nenaucila
netolkienisti by dalej tolkiena nemali radi
a inak je ho svet takuy plny, ze sa k nemu skor ci neskor dostane kazdy kto chce

Podporte fantasy kalendar, najdite miesto na meniny pre vasu prezyvku!

http://people.ksp.sk/~elfinka
vala

Príspevky 1249
Príspevok20.05.2006 - 08:50     Citovať
elfinka Napísal(a):
Osobne ozaj neviem, na co by mi bolo ucit sa o Tolkienovi v skole, okrem akejsi egocentrickej tuzby byt aspon niekedy ta, co toho vie ovela viac ako hockto iny o danej problematike... a proste vytiahnut sa na odpovedi, ze to viem...
inak by mi to bolo fakt ze nanic, nic nove by som sa nenaucila
netolkienisti by dalej tolkiena nemali radi
a inak je ho svet takuy plny, ze sa k nemu skor ci neskor dostane kazdy kto chce

Podla mna by as o Tokienovi ucit malo, lebo kazdy sa k tolkienovym dielam dostat nemusi, ale keby sa o nich ucilo aj v skole (nemyslim len te "uryvok" na zakl. skole) tak by sa k tomu mohlo dostat ovela viac ludi, ktorych by to zaujalo... a zato ze ty uz o Tolkienovi vies, tak niekto nemusi a tzakto by sa k tomu mohol dostat Smile

spravme peticiu nech sa Tolkien zaradi do ucebnych osnov na strednych skolach Smile

Pohlavie:MužLeonidas
vala

Príspevky 655
Príspevok20.05.2006 - 11:37     Citovať
to, aby sa Tolkien ucil na skolach je pochopitelne podla mna hlupost, fantasy ani sci-fi myslim, ze nie su zanre, ktore spadaju pod vseobecne vzdelanie a vyucbu na skolach
spravne to popisala vlastne uz elfinka
pred komercionalizaciou Tolkiena (film atd) ho poznalo iba zopar ludi (a som rad, ze som bol medzi nimi vdaka bratovi) a Tolkiena si nasiel ten, kto ho naozaj chcel, ja razim myslienku, ze fantasy by mal vzdy byt mensinovy zaner s kultovymi dielami ako Tolkien napriklad, ktore su vo vseobecnej populacie takmer nezname, takto je aj vela ludi, ktorym ta tolkienomania vadi (aj mne napr, nastastie je na ustupe), ale niektori potom Tolkiena nenavidia a maju na to spravny dovod
Reklama
vala

Príspevky 1660
Príspevok20.05.2006 - 13:48     Citovať
leonidas:
v nasej ucebnici sa ucime o vedecko-fantastickej literature tak preco nie
my sme z toho pisali aj teraz pisomku :wacko:
vsetky knihy od jula verna povedat juj zarnay,kotzwinkle a pod. sa ucia len skoda ,ze tu nie je samostatne fantasy v ucebniciach. A ucime sa aj co je to ved.-fant. literatura a take podobne vecicky okolo toho.

- Amarante
vala

Príspevky 1662
Príspevok20.05.2006 - 14:46     Citovať
Leo
Podla mna by mal byt spomenuty.A vobec fantasy ako taka by sa mala v lit.objavit,iked nemusi sa brat az tak podrorobne.
Jasne,ze sa to nehodi do toho,co sa tera v skole uci,ale to je podla mna chyba skolstva.Myslim tym vyber latky,ktora sa vyucuje,lebo je mnoho vybornych a vyznamnych autorov(nie len co sa tyka fantasy),ktori sa vobec neberu.Napr.na strednej sme vobec nebrali Verneho,Londona,Poe-a(iked ho mame v ucebnici),Doyla,Twaina a mnoho inych.

btw-na zakladnej sme preberali Clarka,iked ten imho nie je najvyznamnejsi predstavitel sci-fi

Pohlavie:MužLeonidas
vala

Príspevky 655
Príspevok20.05.2006 - 15:14     Citovať
suhlasim s atalantou, ked sa poriadne neberu ludia ako Verne, Poe, London, Doyle atd, tak fakt na toho Tolkiena miesto nie je, aby sa viac brali tito spomenuti pani treba trochu okresat venovanie sa slovenskym spisovatelom (okrem 20. storocia), lebo naozaj vacsina z nich sa uz desiatky rokov necita a venovanie je az prilisne a tam sa stratia naozaj cenne hodiny literatury
Pohlavie:Mužtower
vala

Príspevky 1391
Príspevok20.05.2006 - 17:11     Citovať
Leonidas Napísal(a):
suhlasim s atalantou, ked sa poriadne neberu ludia ako Verne, Poe, London, Doyle atd, tak fakt na toho Tolkiena miesto nie je, aby sa viac brali tito spomenuti pani treba trochu okresat venovanie sa slovenskym spisovatelom (okrem 20. storocia), lebo naozaj vacsina z nich sa uz desiatky rokov necita a venovanie je az prilisne a tam sa stratia naozaj cenne hodiny literatury

ach.. zase s tebou musim len suhlasit...
prednedavnom sme sa venovali takej uzasnej knihe ako je portret doriana graya asi 10 minut, to uz bol u mna ohromny uspech..
a.e.poa a jeho jamu a kyvadlo sme stihli asi tak za 4-5 minut.
dom v strani - 60minut...
zvlastne vyuzitie casu... nehovorim ze taky kukucin je zly spisovatel, mal aj dobre diela, hoci dom v strani podla mna medzi ne urcite nepatri...
niekedy je to na tej literarnej hodine dost divne.. aj taku ludmilu podjavorinsku sme si iba napisali ze bola...

btw>>radeon: ale u vas na skole by predsa len mali trosku ubrat z utorov a venovat sa radsej gramatike...
Citácia:
o Tolkienovy.....o takom výbornom autorovy

Waiting for someone or something to show me the way... (Pink Floyd: Time)
vala

Príspevky 1662
Príspevok20.05.2006 - 17:51     Citovať
tower Napísal(a):

prednedavnom sme sa venovali takej uzasnej knihe ako je portret doriana graya asi 10 minut, to uz bol u mna ohromny uspech..
a.e.poa a jeho jamu a kyvadlo sme stihli asi tak za 4-5
To je strasne malo.My sme tychto autorov akoze vobec nebrali. Crying or Very sad
Ale nasa lit.bola v podstate samovyucba.

Nová téma Nová téma   Odpoveď Pošli odpoveď Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  
Strana 1 z 7

Google