Chce sa zapoji do diskusi na naom fre a
sta sa lenom komunity panprstenov.com?
Tak nevhaj a registruj sa.

Frum Pn Prsteov » Literatra

Spisovatelia alebo itatelia2, alebo Miesto pre nae vplody

1, 2, 3
Pohlavie:enaHissatam
vala

Prspevky 457
Prspevok03.01.2007 - 14:47     Citova
Moja najnovšia:

Rešpektujme iné!

Neprejde de?, keď nad nami nikto neohrnie nos.
Neprejde de?, keď nás nikto nemá už dosť.
Neprejde de?, keď na nás nikto nezazrie zlým pohľadom.
Neprejde de?, keď nie sme pod neustálym dohľadom.

Ľudia nás využívajú pre svoje egoistické ciele,
ak vy chcete čierne, oni naschvál dajú biele,
pošliapu vám i tie najtajnejšie sny
a s vaším životom hrajú zákerné hry.

A preto vravím:,, Rešpektujme iné!
Vedzme, že i my sme niekedy na vine!§
Nemajme slová za viac ako činy!
Neviďme len seba, veď sú tu aj iní!

Nehľaďme len na fyzickú krásu!
Nezhanobujme každú inú rasu!
Berte ohľad i na city iných!
Hľaďte na nich bez pohľadov krivých!

Rešpektujme inéExclamation

((Myslím, že prvé dve slohy sa mi veľmi nepodarili. Tie ďalšie dve sú podľa m?a celkom fajn. Totiž majú ďaleko k dokonalosti, no napísala som aj horšie:lol: ))
Pohlavie:enaTevildo
hobit

Prspevky 34
Prspevok03.01.2007 - 17:29     Citova
moja mierne prehnaná poviedka, kto má nervy nech sa zasmeje - voilá Laughing Laughing

NEOKÚZLENÝ (pozor na to, treba vždy dať riadne debilný názov, aby ste navnadili tých, čo očakávajú niečo fajn... ale nie, to bol vtip Laughing )

Stál tam, na pokraji ničoty... Na hranici vedomia; tam, kde sa stretáva šialenstvo s genialitou a kde je od pekla k nebu len nepatrný krôčik... Tam, na rozhraní svetov, v ríši zlovestne sa vyškierajúceho svedomia a neutíchajúceho žiaľu, mučivého myslenia a spomínania... Nevedel, ako dlho tam už takto nehybne stojí, či večnosť, alebo len pár stotín sekundy... Nedokázal sa pohnúť, nedokázal vnímať viac ako prázdnotu okolo seba - zrazu takú blízku a reálnu, priam hmatateľnú, a na druhej strane tak hlučne tichú, neskutočne snivú ríšu, kde neplynie čas a kde je priestor, každučký centimeter vzduchu, pretkaný len trýznivými výčitkami svedomia a vlastnými spomienkami na minulosť, na zlo, čo vracia duši bôľ. To omračujúce ticho mu zastieralo zmysly, umoc?ovalo ten bezmocný, nekonečný žiaľ, v bláznivých zábleskoch mu vracalo pred oslepené, nevidiace oči všetky pochabosti, všetky zlovoľnosti a dávalo mu zreteľne pocítiť bolesť, ktorú spôsobovali...

Tá tma, nekonečná, nič necítiaca a chladná temnota...! Myslel si, že aj on je taký, ako ona, že zdolá svedomie, ktorého hlas predsa jeho pýcha bez konca umlčala pred tisíckami rokov,... Stal sa odolným voči prosbám a modlikaniu mučeníkov, proti slzám a citu ako takému, obrnil sa neprenikavým pancierom arogancie a živil v sebe nenávisť, čo dodávala jeho činom pálčivú, trpkú príchuť krutosti.... A napriek tomu tu teraz bol, stál tu sám, opustený, bez spojencov a komplicov, poskokov a nohsledov, zabudnutý a mučený ťarchou viny a prázdnych výčitiek, ktoré nemohol odohnať z mysle, čo ako sa o to snažil. Pred očami sa mu znova a znova mihali páry prosiacich, plačúcich očí, utýraných a zneuctených tiel, a horúca krv.. krv, ktorá mu vypaľovala do duše síce úzku, ale o to hlbšiu cestičku, a ostávalo po nej len prázdne, nepokojné koryto, do ktorého sa o chvíľku začali valiť prúdy sĺz, až utvorili rieku, mohutnú hučiacu riavu, ktorá brala so sebou všetko, čo jej stálo v ceste - zbytky zlovôle, ktorá tým chatrným telom vládla tak dlho, ako sú staré hviezdy; mŕtvolky podvodov a hnilobnú masu prachu a sadzí, ktoré hatili vzrastajúcemu potoku cestu. Neúprosne sa prebíjala skalami a kamením, lámala zábrany a snímala zaslepenosť; lámala dušu na nekonečné množstvo malých, boľavých úlomkov...

Podlomili sa mu kolená a spadol. Okamžite si takmer bezmyšlienkovite skryl tvár do dlaní, až potom si uvedomil, že nohami narazil na pevnú zem, cítil, že precitá a prichádza späť k sebe. .. Premkol ho nesmierny chlad a neživý vietor z iného sveta mu postrapatil havranie vlasy. Nepočul nikoho a nič okrem svojho prerývaného vzlykania, ale neodvážil sa obzrieť vôkol. Vedel, alebo skôr cítil, že tu nie je sám, napriek tichu, ktoré tu panovalo. Ako kôpka nešťastia kľačal na studenej prašnej zemi, pokrytej kamením a popolom, a zalykal sa plačom, cítiac neustále tie isté výčitky znovuzrodeného svedomia a predtuchu niečoho ešte strašnejšieho, čo ešte len malo prísť. Nič sa však nedialo. Nemŕtve ticho nevracalo ozvenu.

Keď pominulo prvé horké zdesenie, odvážil sa obzrieť naokolo. Stovky míľ pred ním, stovky míľ za ním, všade, kam len dohliadol svojim biednym zrakom, nevidel nič iné, len sivú, popolnatú, schátralú zem, posiatu puklinami a prasklinami, širokými pár palcov. V povetrí sa vznášali podivné sinavé sírové výpary a oblaky prachu, ktoré sa bez opýtania vtierali do dýchacích ciest a dráždili sliznice. Pary boli veľmi husté, kde tu zas skoro priehľadné, a odhaľovali čiernu oblohu vysoko nad nimi. ?no, bola čierna ako ten najčernejší atrament, a vyžarovala zlovestný červenkastý svit, prichádzajúci Odnikiaľ. Jediné, čo narúšalo to beznádejné, pokojné miesto na pohraničí Ničoho a Niečoho, bola neveľká rieka, križujúca pustatinu. Jej vody boli temné, ale pokojné...

Nevyzerala však živo ako všetky ostatné rieky, ktoré za svoj dlhý život videl. Bol si istý, že v nej nežije vôbec nič... nie, rieka sama o sebe bola živá, i keď život v sebe neniesla. Skôr ho odnášala ďalej, preč, za obzor poznaného, odkiaľ sa už nikdy nikto nenavrátil späť. On to všetko vedel, tušil, ale aj tak si z pochopiteľne z celej duše prial, aby to bol len veľmi zlý, nevysvetliteľný sen, nočná mora, ktorá síce kvári myseľ, ale len v dobe tvrdého spánku. S desivou istotou však vedel, že bdie, že všetko naokolo je úplne skutočné... jemný šum kalnej vody ho v tom len utvrdzoval.

S vypätím síl, skôr psychických ako fyzických, sa doplazil na nízky briežok tej rieky, a sadol si na mohutný ploský kame?, ktorý sa mu ponúkal. Bezvýrazne hľadel do tých vôd a čakal. Nemal po?atia, načo, ale vedel, že musí čakať, niečo musí prísť. Konieckoncov, čo iné tu mohol robiť?

Pozvoľna upadol do nepríjemnej apatie, nedávny plač a potupa, i keď len pred sebou samým, zmenili vysokánsku vatru vzdoru v jeho vnútri na ledva tlejúci popol. Myšlienkami sa vracal späť do dôb dávno minulých, do časov, o ktorých si skľúčene uvedomoval, že nenávratne odišli. ?no, namáhavo premýšľal nad všetkým, čo sa v jeho živote udialo, o veľkých prešľapoch aj o hlúpučkých maličkostiach. Dohromady však tvorili odpudzujúcu mozaiku, za ktorú by sa hanbil každý umelec. Prečo všetci videli len to zlé? pýtal sa sám seba. Pokiaľ činil len to, čo chceli oni, nikto si ho nevšímal, bol len prázdnou existenciou, nie bytosťou, ktorá má svoje miesto. Prečo všetci chcú vždy vidieť len to zlé? Prečo pred prospešným vedome privierajú obidve oči? Videli len zlú stránku jeho osobnosti, a tak tá druhá celkom prirodzene vzdala nerovnaký boj. Chcú zlo? Nech majú zlo! Ľudia by boli chorí, keby sa nemali na čo sťažovať, keby nemali koho preklínať. Ľudia sa zásadne zjednocujú len vtedy, keď majú spoločného protivníka... Preto videli len zlo, zlo, ktoré svet odjakživa potreboval, rovnako ako biela potrebovala čiernu a de? potreboval noc. Videli jeho pýchu a zvrhlú zlosť, ale práve vďaka svojej pýche a zlosti nevideli tú mizériu a sklamanie, ktoré so sebou jednostaj vláčil. Koľká to irónia, pomyslel si, a pokrivene sa usmial. O čo sa celý život snažil? Čomu sa zasvätil?! Otázky neustále prichádzali, ale odpovedí nikde.

Myšlienkami zablúdil úplne na začiatok, na začiatok všetkého, čo si pamätal. Spomenul si na Otcovu milú, spravodlivú tvár, síce prísnu, s ostrými črtami, ale aj plnú odpustenia a lásky... Lásky, zopakoval posmešne v duchu, lásky a odpustenia, na ktoré nemal právo jedine on.
A opäť videl Matkine jemné ruky, nežne hladiace hlávky svojich detí,... áno, tie isté ruky, ktoré dodávali ružiam červe? a hlas zvončekom. Spomínal na dom, veľký priestranný dom plný štebotajúcich hláskov a hier... Akéže to boli hry... Jeho odjakživa zaujímala jedna jediná hra, a to hra života a smrti, jediná, do ktorej by sa rád zapojil, a pritom nemohol.
Bratia a sestry... nikdy sa o?ho príliš nezaujímali, a on sa práve tak zaujímal o nich.
Náhle ho vlastné spomienky naplnili trpkým žiaľom. Boli to tie isté ruky, ktoré ho nežne láskali a neskôr vyhnali; tá istá múdra tvár ho učila a neskôr zavrhla. Pokorený a plný zlosti vtedy utiekol. Asi ani sám nevedel, kam. A vie to teraz? Čože sa mu stalo útočiskom? Celkom prirodzene si hľadal miesto tam, kde by si mohol vlastne utrpenie liečiť utrpením iných. Až teraz však musel nechtiac skonštatovať, že táto terapia nezabrala. Keby áno, nesedel by tu teraz, na brehu akejsi divnej rieky, a netrápil by sa tým, čím opovrhoval. Zhrozene však zistil, že si nemôže pomôcť, nemôže zmeniť tok svojich vlastných myšlienok.

Chtiac nechtiac sa mu v hlave zjavil odraz jeho samého v tých mladých rokoch - drobný sebecký červík, ktorý nemyslel na seba, blýskavé sklíčko žiarlivosti, ktorá osebe nevedela. V rýchlom slede tých dôb sa vzdal svetského potešenia, nehromadil viditeľný majetok, skôr ho zaujímalo, ako ovládať, než vlastniť; túžil dokázať, že on je viac, ako si ostatní mysleli, chcel, aby ľutovali, že odišiel. Chcel Otcovi vmiesť do očí špinu, ktorú cítil hlboko v sebe, chcel dochrámať Matkine ruky, aby sa cítila rovnako bezmocná ako on. Chcel ich oboch primäť k tomu, aby ho odprosili, vskutku mu spočiatku nešlo o nič iné, len o ich ľútosť a uznanie... Ale oni nepoznali príčinu jeho počinov, len tým viac zatvrdili svoje mysle, a on postupne chladol viac a viac, stal sa z neho úplne neurotický, necitlivý tvor, bez štipky zľutovania, trúchliaci nad vlastnou mizériou a s nenávisťou voči Stvoriteľovi, ktorý si "dovolil" to všetko dopustiť... Síce sa mu v istých kruhoch dostalo priazne a moci, ale tým sa on cítil opustený a prázdny, i keď sa tým nejak extrémne nezaoberal. Od počiatku však bolo jasné, že ho nezloží nič a nikto, jedine on sám. A presne to sa samozrejme stalo, to bol ten dôvod, prečo tu teraz bol. Avšak niekde hlboko, na dne tej nekonečnej priepasti jeho duše, cítil (i keby si to nikdy nebol priznal), ako keby mu niekto vzal barlu - jednak sa o ?u dlhé roky opieral a pomáhal si ?ou pri chôdzi, ale na druhej strane aj tak tušil, že keby ju sám odhodil prv, než by to stihlo dôjsť do takýchto krajností, mohol by slobodne kráčať vpred, bez krívania a zakopávania. Žiaľ, na toto prišiel príliš neskoro.

Na analýzy mal neuveriteľné množstvo času... vždy, keď už sa nádejal, že niekto jednoducho toto utrpenie a vyčí?anie slabého ducha ukončí, že niekto zabráni tejto pomalej samodeštrukcii, jednoducho ho prepadla iná horúčkovitá predstava, iný aspekt, a bol znova na úplnom začiatku, znova mohol hodnotiť, nadávať si do nehoráznych idiotov alebo len tak melancholicky sedieť, vychutnávať si ťarchu bremena, ktoré si po dlhé roky prikladal, až sa ho nahromadilo viacej, než bol schopný uniesť. A čo na to Stvoriteľ? Čo na to Ten, ktorý jediný pozná všetky osudy a spravodlivo váži slová dobrých aj zlých? Čo hodlal pre tohto neznášanlivého príživníka urobiť Boh? Nie, nie, ten poznal svojho obžalobcu príliš dobre na to, aby tentokrát ustúpil. Sami sa predsa musia jeho deti poučiť zo svojich chýb. Či to bude trvať minútu, či večnosť, vlastne nie je jeho vec, veď v ?om má každá minúta večnosť a večnosť sama je len nepatrnou minútou v jeho oku.. Preto pri vodách Styxy vyčkáva na jeho žmurknutie nesčítateľné množstvo dušičiek, všetky v podstate rovnaké, každá so svojim bôľom. Čakajú, a nevedia na čo.. a bodaj by vedeli. Toto prekvapenie si on, veľký Stvoriteľ, nechá ako zlatý klinec programu... Och, keby len vedeli....!!

no fajn, prípadne mi môžete nejakú kritiku napísať, nech viem v čom sa polepšiťSmile
[/u][/b]

"Nie kad zlato trbliece sa, nie kad kto bldi, je straten." JRRT
-> trochu oukan, o?Smile
Pohlavie:MuDaan
elf

Prspevky 153
Prspevok31.03.2007 - 17:08     Citova
Hm, ja ked mam naladu, tak pisem texty... Kto chce checknut, tak tu, planujem hadzat nejaku tu svoju tvorbu... Zatial su tam tri songy, ktore som napisal... ^^

Blb sa cita z kazdej strany rovnako :)
Pohlavie:MuFealiath
vala

Prspevky 3704
Prspevok31.03.2007 - 18:03     Citova
Ja mam na konte par desiatok basniciek, ale vacsinou ich odmietam publikovat a tych, ktore by som publikoval je zatial strasne malo, no mam rozpracovane jedno pomerne rozsiahle basnicke dielo, takze ak sa mi to podari dokoncit, tak dam sem a potom mozete skritizovat.

Middle-Earth is dead. Lets hold the minute of silence.

www.lotrgame.forumup.sk
Pohlavie:enaLaurellin
vala

Prspevky 1098
Prspevok08.04.2007 - 17:32     Citova
Ja tiež som sa pokúšala o také menšie poviedky,ale vačšinou to horzné poty boli Laughing :coverlaugh:

Smr jednho loveka je tragdia, smr milinov tatistika.
Stalin

http://s1.bitefight.sk/c.php?uid=42385
elf

Prspevky 153
Prspevok17.04.2007 - 13:41     Citova
The Grave

1:

Look upon this place,
Shadows rolling on the ground,
Darkness singing with a cold wind,
My desperate look is falling out…

Farewell for those who fell…
Strength for those who live…
I see only the grey country without sun,
your leaving, I have it in my eyes, everytime…

Ref:

…everytime I look upon this place,
I see your shadow staring up from your Grave…
I don’t want to forget, but something’s calling…
My friend, soon I will follow you to our Final Walking.

2:

Share with me this illusion,
I feel happy in my soul..
Emptiness… It’s forgiven again…
I see the gate of eternity,
that was my dream,
to enter the new reality.

Ref:

Everytime I look upon this place,
I see your shadow staring up from your Grave…
I don’t want to forget, but something’s calling…
My friend, soon I will follow you to our Final Walking.

3:

Yesterday, I was clothed black,
Waiting for my destiny…
Today, the knife of justice is cutting my head.
It is so close now…
In the gathering darkness, our names are fading,
But they can’t take our graves…
Forevermore.

vala

Prspevky 3704
Prspevok17.04.2007 - 15:48     Citova
Shocked To si pisal ty? Hmm, len tak dalej... Wink

www.lotrgame.forumup.sk
elf

Prspevky 153
Prspevok18.04.2007 - 16:38     Citova
nj, to som pisal ja...^^ Som bol prave velmi black metalovo naladeny a tento text vznikal pri songu Burzum - Det Som En Gang Var...

Potom tu mam este jeden, ale pochybujem, ze sa bude niekomu pacit.. Respektive pochybujem ci mu niekto pochopi... Akurat som dal na papier vsetky svoje zmiesane pocity z tohto obdobia a podla toho aj ten nazov... Twisted Mirrors Of A Soul... Pokrutene zrkadla duse...

Twisted Mirrors Of A Soul

1:

Memories, I can see them fade...
When I try to look at my future,
there is nothing, but a misty lake.
As shadows fills my soul, my breath is dying
and far away I hear this sound of perfect melody…

I fell free under the wings of Night,
this Coldness takes my body,
Darkness, releases me from my coffin…

Ref:

I don’t wanna look at my past,
I’m doing my best – this mistake will be the last…
I feel no more love, I no longer care.

Remember this moment, just for a small part of time…
Tomorrow I won’t be here anymore, there is no need to cry.

2:

Behind the red horizon,
there lies everything what has some meaning…
No matter what, I want to reach of my Dream,
but all I can see is that freezing fog..

Yeah, I know, I must try really hard,
until the day of redemption,
I am doomed to live this cold life.

Ref:

I don’t wanna look at my past,
I’m doing my best – this mistake will be the last…
I feel no more love, I no longer care.

Remember this moment just for a small part of time…
Tommorow I won’t be here anymore, there is no need to cry.

3:

Till’ nightfall, I am just small kind of being,
But my time shall come soon…
There is no power what can stop me…
Raise your hand,
raise your Black Sign of Doom!
I feel no more love, I no longer care…

Pohlavie:enaNiromwell
vala

Prspevky 1743
Prspevok21.04.2007 - 15:34     Citova
Tu pošlem výpich z takého môjho dlhšieho "dielka", tak až budete mať čas a chuť, hoci je to viac sci-fi ako fantasy a ťažkom živote na vesmírnej základni v 33 storočí... je to vytrhnuté z kontextu, aj to tak berte a ak sa aj zasmejete, nenahnevám sa...

Loď: „Otvor! Som späť.“
Základ?a: „Moment... já... viem, čo mám povedať, počkajte, mám... aha! Jasné, mám tu príručku! ?no, tu je. Ja mám povedať: Potrebujete povolenie na pristátie! M?a nenachytáte, pane!“
„Povolenie predsa vydávam ja, takže otvor!“
„Aha! M?a nenachytáte, ja musím poznať vašu totožnosť, lebo pán nie je doma. Robím to dobre, že pane?“
„Ihneď mi otvor, lebo rozstrieľam vchod!“
„Páči sa mi táto hra! Ja viem, čo musím, hneď si spomeniem... ?no, nesmiem otvoriť ani pod hrozbou útoku!“
„Jeden...“
„Hneď otváram, pane!“
Na pristávaciu dráhu sa zniesla pomerne nová osobná loď veľmi dobrej kvality a zaparkovala pri rade tých najrôznejších rakiet, aké si môžete predstaviť, z ktorých najstaršia mala dobrých osemnásť rokov.
Z príchodzej lode energicky vystúpil... tajuplná postava – čierna maska z ktoviečoho, ale iste z niečoho ekologického, lebo je v tom naložený už dobrých osemnásť rokov, takmer tri metre, váhu si nikto netrúfa ani len odhadnúť, IQ (vraj) 240, veľmajster boajského bojového umenia (toto umenie sa naučil od starej východnej civilizácie, a keď hovorím o starej východnej civilizácii, myslím tú, ktorá je od nás vzdialená 7890 miliónov svetelných rokov východne), imperátor (vládca všetkého poznaného sveta, nevravím inteligentného, lebo si netrúfam niektoré druhy nazvať inteligenciou, a to nehovorím len o mimozemských), o jeho vlastnom pôvode sa iba špekuluje, tvár vyrezaná na jeho maske sa nepodobá ničomu živému, ale z ?hlavy’ mu vylieza dlhé háro (slov.: vlasy), ako inak, čiernej farby. Táto obrovská postava vyliezla z rakety (pri jeho rozmeroch ťažko vravieť o ?výskoku’) naozaj svižne a vošla z hangáru rovno do chodby minizákladne alebo tiež maxirakety, poslúžila dvojako, vzhľadom na to, že z hangáru sa nikde inde ani vojsť nedalo. Ihneď, ako sa to stalo, uvidel pred sebou malú bledú prestrašenú tváričku ešte menšej, prestrašenejšej, vyziabnutej postavičky – civel na neho vlastný generál. Potichu si vzdychol, vždy keď sa vrátil, čakalo na neho rovnaké privítanie.
„Daj nastúpiť rotu!“ prikázal.
„Koho?“ neisto sa spýtal generál.
Zaznel zvuk, ako keď z vysávača uniká vzduch, po ktorom nasledovalo podráždené: „Vojakov!“
„Ó, jasné, my sme vojaci!“ tľapol sa generál po čele.
„Pozor, generál!“ zavrčal Dark. Tým ho dostal do neprekonateľne ťažkej situácie, lebo netušil, ako má zavolať rotu, keď pritom musí stáť v pozore. Dark sa chvíľu vyžíval v tom, ako si generál takmer zauzlil krk popod koleno, ale napriek tomu nedokázal otočiť svoju hlavu o 180 stup?ov a kričať. Vydával pritom rôzne huh?avé zvuky. Keď Darkovi došla trpezlivosť, zrúkol na celú základ?u: „Rota! Nástup!“ až mal generál pocit, že si mal radšej okrútiť krk okolo uší, namiesto nedocenenej snahy, ktorú tu vydával. V priebehu pár minút sa ozvalo šušťanie papiera, hádzanie kocky o dlážku, odkladanie krabíc, driblovanie a o chvíľu v chodbe nastúpili, po množstve štuchania a nadávok, adolescentní vojaci do dvoch radov ako na hodine telesnej výchovy. Ale Dark pokladal to, že sa vôbec zoradili, za úspech, veď napríklad včera sa im to nepodarilo. Zdržal sa preto akýchkoľvek poznámok a hneď im oznámil, že sa bude jesť. Po tomto vyhlásení nastalo ticho.
„Generál!“
Chlapec sa chvíľu tváril, že nepočuje, lebo práve počíta škvrny na dlážke. No nevyšlo mu to, lebo Dark sa postavil priamo pred neho a namiesto, aby sa zdržiaval pokašliavaním, prudko generálom zatriasol.
„My by sme radšej hrali šach.“
„No jasné a o hodinu budete skuví?ať od hladu.“
Chcel odísť, ale generál trasľavým hlasom zavolal: „Dnes nemôžeme jesť, lebo... lebo... je pôst!“
„Aký pôst?!“
„Ono... Všetkých svätých!“ Stavil na to, že čím viac svätých, tým väčší pôst a nechcel riskovať.
„Po prvé, to vôbec nie je pôst a po druhé, dnes je úplne iný de?!“
„Ale veď je streda?“ potom pozrel na vojaka za sebou ako na zradcu.
Dark si všimol, že v ich spálni je zavesený jeden list kalendára, ktorým sa riadili celý rok, a tak mali vždy v stredu prvého a 31. vo štvrtok.
„Nastúpte do jedálne!“
Nechceli viac pokúšať nervy svojho vodcu ani podstúpiť riziko, že sa im už druhýkrát nepodarí nastúpiť, preto sa všetci zdvihli na špičky a presunuli sa do jedálne v útvare, v akom stáli, samozrejme, bokom, aby sa prepchali cez dvere. Keď za nimi došiel aj Dark, všetci už sedeli a útrpne zízali do tanierov. Niektorí ani nezízali do svojich, ale do susedovho, lebo by sa na mieste rozplakali. Dark si k nim prisadol na koniec stola a vzhliadol do jedla najbližšieho suseda.
„Čo to je?“ nesmelo sa spýtal vojak, „vyzerá to ako chápadlo!“
„Je to tvoj obed.“
„Obed?!“ zhrozil sa. „Hýbe sa to!“
„Nehýbe! Je to špargľa... myslím...“
„ pargľa?!“
„Hej, je to zdravé. Zelenina.“
„Zelenina?!“ Teraz už mal na tvári dokonalý výraz hrôzy.
„Ach! Tak by som chcel byť jogínskym mníchom!“ ozvalo sa odniekiaľ.
„Ty!“ odfrkol Dark.
„?no. Tí sa zatvárajú do zvonov a tam celé roky spia a nič nejedia.“
Ozval sa aj plukovník, najinteligentnejší zo všetkých vojakov, no nie kvôli tomuto výroku:
„Tak, ja som sa už najedol,“ a odtiahol od seba tanier, „mám nejaký stiahnutý žalúdok. Nejedol som už asi... dve hodiny.“ Posledné slová iba vyjachtal, čo pôvodne nechcel, ale Darkova uprená tvár mu nedovolila klamať.
„Ste banda mäkkýšov!“ vyhlásil ich šéf. Všetci naokolo mlčali, lebo to, čo ich svrbelo na jazyku („Tak si to zožer!“), sa nikto vysloviť neodvážil. Dark nikdy nejedol s vojakmi, (aj keď nejaké staré legendy tvrdili, že jedol vojakov) lebo si pred nikým nechcel skladať masku a na sŕkanie kašičiek cez slamku mal ešte podľa vlastného názoru veľa času. Ale ako tak hľadel do tanierov svojich nebožiatok, rozhodol sa, že sa porozpráva s kuchárom. Dark sa vďaka svojim ľahkým sadistickým sklonom vedel rozprávať veľmi presvedčivo, čo kuchár ešte netušil. Aj to, okrem ružových líčok a niekoľkých pivných pupkov, čo sa vyskytovali medzi vojakmi, prezrádzalo, že kuchár tu bol nový. A keby len nový! On bol mimozemšťan. To vojaci radšej nevedeli a keby sa to boli dozvedeli, obsah ich vedomostí by sa zväčšil asi o päťdesiat percent, napriek tomu Dark väčšinu času, ktorú trávil medzi vojakmi alebo v akejkoľvek inej spoločnosti, tajomne mlčal, čo sa týkalo hocakej informácie, ktorú on vedel a ostatní nie. Zo skúseností vedel, že keď bude hrozivo mlčať a sklá?ať sa nad kýmkoľvek, svojím obrovským telom vzbudí rešpekt a dojem, že je nesmierne silný, múdry a nebezpečný. Potom sa nehorázne zabával na tom, keď sa zistilo, že je ešte silnejší, múdrejší a nebezpečnejší, ako si všetci mysleli. Bolo to jednoduché: bol veľmajstrom, čiže neporaziteľný akýmkoľvek rádovým bojovým umením a kto je silný, o tých si ostatní často myslia, že sú sprostí; riadil základ?u a o stratégoch sa tvrdí, že v boji nie sú nič moc atď, takže ktokoľvek o ?om čo počul, ak nevedel všetko a domýšľal si, robil chybu. Čo sa týkalo vojakov, boli dutí, a to mu vyhovovalo. Na svojej základni uskutoč?oval rôzne pokusy, a tak bolo pre neho miesto, kde vládol absolútny chaos a okrem neho vôbec nič, dokonalé, nikde by nič neskryl lepšie ako tu. Ale náhoda je blbec, a tak tentoraz potreboval niečo naozaj bezpečné. Keď si pomyslel, čo sa práve nachádzalo na palube, prechádzal mu mráz po chrbte. Bolo treba konať.
Vstal od stola. Všetci vojaci na neho vzhliadli a v očiach im zasvietila iskrička nádeje, keď vyhlásil: „Idem do kuchyne!“ Zaznel búrlivý potlesk, ktorý umlčal pohybom ruky. „Ak by som sa nevrátil, radšej sa nedotýkajte večere.“ A odišiel za zvukov škvŕkania hladných žalúdkov.
Kuchy?a sa nachádzala tak ďaleko od vojakov, ako to len bolo možné, ale zárove? aby ešte bola súčasťou rakety. Darkovu základ?u často volali raketou, tú minizáklad?ou a tú novinári gýčovo nazvali Čierna hviezda. Novinári toho pre popularitu Lorda Darka urobili veľa – keď si sám sem-tam prezrel noviny, bol zo seba zhrozený, aký je podlý a nebezpečný. Pravda, nemyslím teraz tie veľké papiere s čiernobielymi obrázkami, 33. storočie sa vykašľalo na praktickosť a preferovalo noviny, ktorých druhotné použitie na toalete by bolo bolestné a ich pchatie do mokrých topánok viac ako zaujímavé. On však práve na noviny nemyslel, aj keď bolo možné, že ich v kuchyni nájde ako surovinu. Sám nemal veľmi citlivé svedomie a súcit mu nebol príliš vlastný, no keď uvidel, čím je od vrchu po spodok zásobená jeho kuchynská linka, tisli sa mu slzy do očú. Ihneď zrúkol na kuchára: „Počúvaj, ty had! Čo sa tu varí?!“
Túto otázku mu natisla do hlavy nos zabíjajúca... puch. V momente si na maske zapol filter.
„Výstižnejšie by bolo: počúvaj, ty had, čo sa tu varíš?“ odpovedal kuchár.
„Zrejme si prepočul, že keď si tu prišiel, kázal som ti pre mojich vojakov variť, nie ich zabiť!“
„Len mi nevrav, že ti budú chýbať, dobre tých tvojich vtáčkov poznám“ odsekol a ďalej sa venoval hadovi.
„Tu ide skôr o princíp. Čo si im to dnes hodil? Včerajšie ponožky?“
„To nie, ja varím každý de? čerstvé!“
„Prvý raz som s nimi musel súhlasiť: vyzeralo to ako chápadlo. Nahovoril som im, že je to špargľa, ale neverím, že mi to zhltli.“
„Aj tak ti závidím, mne ešte nezhltli nikdy nič. Sú to barbari! Vyváram im tu naše národné jedlá! To dnes bolo chápadlo, nepodarilo sa mi síce tak, ako by malo, ale u nás je to veľmi vychýrené jedlo!“
„Hej. Asi tak ako u nás kyanid.“
„Nebuď sarkastický! Nezabudni, že to robím na úkor svojho voľného času! Bez nároku na honorár!“
„Ešteže čo! To ty by si mal platiť im, aby to jedli!“
„Ty teda nevieš, čo je to vďačnosť!“
„Za to viem, čo je to žbrnda.“
„To mi hovorí ten, čo je schopný vypiť kefír?!“
„Pozemská strava. Ak im ju pripravíš, nechám ťa tu, ak to nevieš, letíš.“
„Dobre, dobre, robím to nerád, ale podľahol som presile, prinútili ma s mečom pri brade, moja veľkodušnosť je ti otvorená. Ale potrebujem suroviny.“
„Nosím ti ich často.“
Kuchár otvoril policu a vybral starú mrkvu.
„Niečo také?“
„?no... Len menej zelené a menej... chlpaté. Tomuto, “ ukázal na mrkvu, „sa hovorí...“
„Po záruke?“
„Presne!“
„Ako to rozoznám?“
„No, ak to smrdí...“ spomenul si na omamnú arómu hada, „nie, takto sa nepohneme. Keď to dáš do freeboxu (mraznička) a do týžd?a spotrebuješ, vydrží.“
„Ale,“ kuchár akosi obžil, „teraz nič čerstvé nemám, tak urobím hadie ragú!“
Ale Lord Dark luskol prstami.
„V lodi je všetko, čo potrebuješ, choď si to priniesť!“
„A čo bude s hadom?“
„Pozvi priateľov na piknik.“
„Jéééj! Prídeš na piknik? Vieš, ja veľa priateľov nemám.“
Dark mu dal ruku na plece a odišiel. (Ruku si vzal so sebou. Svoju.) Kým on prechádzal chodbou, kuchár okolo neho behal ako vystrelený z pružiny a znášal veci z jeho rakety do kuchyne, takže keď k nej Dark došiel, bola prakticky vyrabovaná. Keď sa sklonil nad úložný priestor, oblial ho studený pot. Ihneď zaradil spiatočku a trielil späť do svätyne gurmánskeho umenia, ktorú však milý kuchár znesväcoval už len svojou prítomnosťou. Na šporáku sa tam už ohrieval obrovský kotol, ktorý vyzeral, akoby kuchy?u postavili okolo neho, lebo cez dvere sa tam určite strčiť nedal. Keď Dark uvidel, čo je v ?om, zmietal sa medzi radosťou, že sa v kotly nič samovoľne nehýbe, a hrôzou z kuchárovho pokusu rozvariť jeden z najväčších hmotných pozemských pokladov. Vo vriacej vode si totiž hovel asi pol metra vysoký, symetrický, priezračný červený kryštál.
„Robím, čo robím, ale stále je to tvrdé!“ posťažoval sa kuchár a na dôkaz svojich slov zahryzol do špičky kame?a. „Nič.“
„Čo si myslíš, že robíš?“ zavrčal Dark.
Kuchár do kotla pridal niekoľko neošúpaných zemiakov a odpovedal: „Najskôr ra?ajky, lebo do večera to hotové nebude.“
Dark by sa bol opýtal na úplne inú vec, ale ovládla ho zvedavosť: „Hodil si tam aj igelitku, v ktorej boli tie zemiaky?“
„Neviem, čo je igelitka a neviem, čo sú zemiaky, ale ak ťa to poteší, dal som tam všetko.“
„Jedávate kamene?“ vyhŕklo z Darka po malej chvíli.
„Nie.“
„A čo myslíš, že je toto?“ ukázal na kame?.
Kuchár sa tváril dosť nasprostasto. „Igelitka?“
Dark krútil hlavou.
„Žeby... k...“ Dark prikývol. „K-kame??“
„?no!“
„Máte divné chúťky.“
„Keď im už navaríš chápadlo alebo hada, nejakým spôsobom sa im to natlačiť do hlavy dá, ale ubezpečujem ťa, že kame? ti nikto z nich nezožerie!“
„To má logiku. Potom... si ho priniesol pre seba?“
Kto to povedal, že neexistujú blbé otázky, len odpovede?
„D-dá sa to tak povedať.“
K tomu sa už vážne nedá nič dodať.
vala

Prspevky 3704
Prspevok21.04.2007 - 19:23     Citova
Este, este... !!! To bolo moc dobre, ja strasne rad podobne humoristicky ladene haluznosti...

www.lotrgame.forumup.sk
Reklama
vala

Prspevky 1743
Prspevok21.04.2007 - 19:43     Citova
Mám toho cez 80 strán, tak sa pokúsim ešte niečo poslať Rolling Eyes
vala

Prspevky 3704
Prspevok21.04.2007 - 19:47     Citova
A keby si to niekde uploadla a hodila sem potom link na download? Rolling Eyes Kto bude chciet, tak si to stiahne...

www.lotrgame.forumup.sk
vala

Prspevky 1743
Prspevok21.04.2007 - 19:58     Citova
Fealiath Napsal(a):
A keby si to niekde uploadla a hodila sem potom link na download? Rolling Eyes Kto bude chciet, tak si to stiahne...

A teraz to skús po slovensky
vala

Prspevky 3704
Prspevok21.04.2007 - 20:03     Citova
Natiahni na web, daj sem k tomu link a my si to uz scucneme do pc kto budeme chciet...

www.lotrgame.forumup.sk
vala

Prspevky 1743
Prspevok21.04.2007 - 21:51     Citova
Dik za preklad, ale popis práce by neuškodil... NIe, vážne, viem, čo chceš, ale ako? Idea
vala

Prspevky 3704
Prspevok22.04.2007 - 18:04     Citova
Pozri si FAQ, tam by to malo niekde byt...

www.lotrgame.forumup.sk
vala

Prspevky 3704
Prspevok29.10.2007 - 19:02     Citova
Tak, rozhodol som sa publikovat moju zatial nepublikovanu pracu (niektori ju uz sice citali, no to bolo sierenie po sukromnych linkach) Smile. Teraz dostavaju prilezitost vyjadrit sa siroke masy...

* * *

Medzičasom pri Rauroských vodopádoch
Frodo: ,,Doparoma, kde toľko trčia, povedali, že skočia do Edorasu po zásoby a najneskôr za tri hodiny sú späť. Už sú to tri dni a oni stále nikde. Už ma začínajú štvať.“
Sam: ,,Pravdu máte pane Frodo, už by sa mohli aj vrátiť, pomaly nám dochádza fajčivo a pijatika.“
Frodo (prekvapene): ,, Čože? To mi nehovor ani zo srandy. Keď už sme pri tom, koľko toho ešte asi ostáva?“
Sam (chvíľu sa prehrabáva v batohu, potom sklamane): ,,Ešte mojich 5 sáčkov a vaše tri. Pri našej spotrebe tak na tri dni.“
Frodo (zbledne a začne sa potiť): ,,No to hádam nie. Do Minas Tirith je to najmenej týžde? cesty.“
Sam: ,,Pane, na loďkách by to bolo rýchlejšie.“
Frodo (podráždene): ,,No samozrejme, loďky. A na to, ako som zvracal cez okraj ešte len sme z Loriénu vyšli, na to si zabudol? Ešte aj teraz mi začína byť zle, keď na to pomyslím.“
Sam: ,,A čo keby sme šli za nimi do Edorasu?“
Frodo: ,,No to určite, v Edorase ani nefajčia, tam by si podpálili baráky a pochybujem, že sa to k nim už dostalo. Gandalf vravel, že keď tam bol naposledy, tak že po dyme z lístia ani stopy, avšak dymu z dreva vraj plno. Fuj. Poďme do Minas Tirith. Tam majú lístie aj z Haradu. Na čiernom trhu. Je vraj drahé, no úžasné, Gandalf vraj po ?om videl aj obrovské mumaky.“
Sam (závistlivo a užasnuto): „Páni, to musela byť sila... Tak teda poďme do Minas Tirith, koniec koncov, vy ste šéf.“
Frodo: „Tak teda poďme, ja tu na tých trkvasov čakať nebudem. Poďme, kým sa nám neminie všetko lístie a kým máme aspo? trochu na cestu.“

* * *

Medzičasom sa v Rohane Gandalf preberá k životu:
Aragorn: „Gandalf, preber sa, nič sa nedeje, pôjdeme pre nich. Tu máš fajku, potiahni si, urobí ti to dobre.“
(Gandalf si dá práska a z plnej fajky ostane len popol. Ostatní vyjavene hľadia).
Gandalf: „Ja už viem, kde ich hľadať. Pôjdeme do Isengardu k Sarumanovi. Má najväčší a najlepší výber fajčiva v okruhu 100 míľ. Lepší výber majú len v Minas Tirith a v Barad-dure. No a v Umbare samozrejme, Haradské lístie je neprekonateľné, vidíš po ?om mumaky.“
Legolas (zasnívane): „Páni, haradské lístie by som chcel vyskúšať. Lórienské je síce tiež sila, aj temnohvozdské, no o haradskom kolujú legendy.“
Gandalf (vyklepávajúc fajku): „Mno, Saruman síce haradské lístie nemá, no budeš mať šancu ho ochutnať vo veľkosklade v Gondore, tam ti ho zoženiem.“
Legolas (natešene): „Platí.“
Gandalf (veliteľsky): „Tak teda poďme do Isengardu, tam doplníme hlavy vedomosťami a vrecúška lístím.“
(Partia sa aj s Theodénom a niekoľkými jazdcami postaví a odchádza smerom na Isengard)

* * *

(Medzitým niekde v Emyn Muyl Frodo nadáva Samovi)
Frodo (rozhorčene, no zúfalo): „No super, došlo nám lístie už včera a my tu stále chodíme dokola. Keby som si aspo? zapáliť mohol, ale ani to nie. Svoje som už dofajčil, tvoje minizásoby takisto a keď som si chcel požičať od teba, tak z teba vypadlo, že si lístím ohadzoval na Amon Hene ohyzdov. Čo ťa to napadlo. Tí ohyzdí tupci to začali od hladu žuvať, zapáčilo sa im to a začali nahá?ať Chicha a Pipina, aby im ešte dali a keď vyžuli aj ich zásoby, tak ich vzali so sebou, aby im v Isengardskom veľkosklade ukázali, vzorky a aby určili, čo za značku to bolo. Ty si ale chmuľo Sam, škoda lístia pre tých zadubencov.“ (Ďalej pokračuje zronene, sadne si a zloží si hlavu do dlaní): „A chudák Pipin, keď som videl, ako sa tvári, ten jeho výraz, akoby sa práve začal žabou dusiť! Z toho barbarstva ho skoro šľak trafil.“(Frodo si vzdychne, pokrúti hlavou a pokračuje): „A keď teraz tá zgerba prinúti ukázať im lístie čo žuvali, keď im bude musieť ukázať dlhodolský list a Starého Tobyho, tak ho naisto porazí. Ach Samved, ty si ale trkvas.“
Sam (bezradne, no mierne naštvane): „Prepáčte pane, ale nič iné som robiť nemohol. A prepáčte ešte pane, že som vám zachránil zadok!“ (Druhú vetu Sam hovorí slovo od slova hlasnejšie a posledné slovo až zakričí, pričom pravou rukou pri každom slove rozčúlene ukazuje na Froda).
Frodo (postaví sa, prejde si rukou vlasy, podíde k Samovi a pokračuje rovnako zničeným tónom): „Ja viem, že si mi zachránil zadok a cením si to. Keď sa dostaneme k lístiu, dám ti 5 vrecúšok z môjho podielu. Naozaj.“
Sam (odfrkne): „No to určite, to som už počul, keď som vás bránil na Vetristej.“
Frodo (snaží si spomenúť): „Naozaj som ti aj tam sľúbil lístie?“
Sam (naštvane): „?no“
Frodo (so záujmom): „A koľko vrecúšok?“
Sam (rázne): „Tiež päť.“
Frodo (snaží sa rátať, no keďže má absťák, ide mu to ťažko): „Takže dokopy ti dlhujem už 10 vrecúšok, je tak?“
Sam (zamietavo pokrúti hlavou, založí si ruky na prsiach a pokračuje vecným tónom): „Zabudli ste pričítať tých 10 vreciek, ktoré ste mi sľúbili za to, že s vami pôjdem do Mordoru.“
Frodo (snaží sa spočítať vrecká, no nedarí sa mu to): „Takže to už spolu máme.... spolu je to.... ehm, koľko je to spolu?“
Sam (sucho): „20 vrecúšok. Ak rátam aj tie, ktoré mi sľubujete teraz.“
Frodo (prosebne): „Tak teda berieš?“
Sam (začudovane): „A nezdá sa vám, že 5 vrecúšok lístia je za záchranu života trochu málo? Neceníte si svoj život na viac ako 5 mizerných vreciek lístia?“ (otočí sa a odchádza)
Frodo (zúfalo): „Dobre teda, 10 vreciek!“
Sam (stále otočený chrbtom len spraví gesto rukou znamenajúce pridaj)
Frodo (začína sa potiť, tón jeho hlasu je zúfalejší a prosebnejší): „20 vreciek!!“
Sam (zaváha, no znovu Frodovi naznačí, aby pridal)
Frodo (tečie z neho pot a slzy, tón jeho hlasu je čisté zúfalstvo a prosba sama o sebe): „35 vreciek!!! Viac ti nemôžem ponúknuť!!!“ (vykríkne a zrúti sa, začne neovládateľne plakať. Sam sa zastaví, obráti sa a podáva Frodovi ruku na znak spečatenia dohody)
Sam (so širokým úsmevom na tvári)“ „Platí. Dokopy mi teda dlhujete 50 vreciek lístia.“
Frodo (s očami uslzenými a červenými ako angorský zajac): „Platí“
Sam (s ešte širším úsmevom): „Môžete mi to dávať aj na splátky.“
Frodo (pochytí ho amok, sčervenie a schmatne Samovu panvicu a ovalí s ?ou Sama po hlave. ten spadne na zem, kryje si hlavu, no na Frodovi vidno, že mu to robí radosť. Pár krát si ešte udrie panvicou, potom si ešte pár razy kopne. Sam stratí vedomie. Frodo spokojne hľadí na panvicu, potom mu dôjde, že nemá lístie a zreve, že Glum, ktorý to celé sledoval zo skaly sa pošmykne a zletí zo skaly dole, kde tiež stratí vedomie. Frodo sa pozrie na Gluma, na panvicu, chytí ju oboma rukami a celou silo sa bací po hlave. hlasno to zaduní a Frodo sa s prisprostým výrazom zvezie v bezvedomí na rovnako bezvedomého Sama).

* * *

(Medzitým v Isengarde, kde dorazil Aragorn, Legolas, Gimli, kráľ Theodén, Gandalf a niekoľko vojakov Rohanu sa stretávajú s Chichom a Pipinom, ktorí sedia na rozrumenej časti hradieb. Aragorn vyvaľuje oči na spúšť, čo je okolo, Legolas s Gimlim takisto).
Legolas (užasnuto a vyvalene): „Hm, tak takto som si teda najlepší sklad fajkového lístia na západ od Minas Tirith nepredstavoval.“
Gandalf (chvíľu sa pofľakuje sem a tam pomedzi chodiace stromy, ktoré ostatní považujú za prelud a začne sa rozprávať s najväčším z nich. Ostatní pochopia, že to nie je výplod ich zhulenej mysle a prestanú sa čudovať.)
Gandalf (vyjavene sa pýta “stromu“): „Čo sa to tu stalo?“
Stromobrad (naštvane): „Dozvedel som sa, že ten hajzel tu mal veľkosklad niečoho, čomu vy hovoríte fajkové lístie, alebo ľudovo tráva. Nedopustím, aby niekto upaľoval mojich vzdialených príbuzných a ešte sa na tom aj napakovával!“
Gandalf (podozrievavo): „A od koho si sa to dozvedel?“
Stromobrad (ukáže “rukou“ na Chicha a Pipina): „Tamtí mladí páni ma s tým oboznámili.“
Gandalf (obzrie sa smerom, kam Stromobrad ukazuje, pochopí a zachmúrene povie): „Vďaka“ (potom príde k hobitom, každého vyťahá za ucho a dá mu pohlavok. Chvíľu sa spolu o niečom potichu dohadujú. Potom každému hobitovi dá ešte jeden pohlavok a vráti sa k Stromobradovi.)
Gandalf (tváriac sa dôveryhodne a oficiálne): „Ak dovolíš, vezmem si všetko, čo tu navozil a postarám sa im o dôstojný odchod zo sveta, lebo nepoznám nijaké kúzlo, ktoré by im prinavrátilo život.“
Stromobrad (uznanlivo): „Vidím, že máš len dobré úmysly, mladý pán Gandalf a preto ti ich bez obáv zverím. Viem, že si môžem byť istý tým, čo sľubuješ.“
Gandalf (polohlasom): „To si teda buď istý... Dohulím sa ako sirota, ani vlastný otec ma nespozná...“ (Stromobrad je polohluchý a preto nič nepočul. Ako Gandalf hovoril, za chrbtom ukazoval Chichovi a Pipinovi znamenie, že je všetko OK. Hobiti, ktorí celý rozhovor počuli sa už medzičasom začali dusiť smiechom a následne aj jedlom, ktorým sa celý čas pchali).

Toto tu hore vyssie napisane je pokracovanie scenky z AMMO, tak by som rad vedel vase nazory.

www.lotrgame.forumup.sk
Pohlavie:enaVrana
dunadan

Prspevky 68
Prspevok18.12.2007 - 17:40     Citova
jéééé, tak tu môžem uverejniť moje žvásty? haluz Laughing rozmýšľala som, čím sa prezentovať na fóre o PP, napadol ma jedine prvý diel paródie, ktorú som minule začala písať Laughing tak nech sa páči Smile a neberte to vážne, je to poviedka písaná z recesie Laughing ďalšie diely? neskôr, ak dopíšem Laughing
Spiaca ehm...krásavica??
alebo
,,Ty sa pozri!" ,,Nie, pozrite sa vy!"
alebo
,,Sokoliarka!" ,,Veď dobre, dobre..."
alebo
Nezmyselná poviedka s nezmyselnými názvami o nezmyselnom putovaní zmyselného princa a nezmyselnej (údajne) poloelfky za záchranou (údajnej) spiacej krásavice
alebo
Nebojte sa, len žartujem, to hore už bol posledný názov

Slnko sa pomaly plazilo k najvyššiemu bodu na oblohe a vzduch sa citeľne oteplil. Nikde sa nič nehýbalo, len voda v neďalekej rieke monotónne žblnkala.
,,...a preto, preto som sa rozhodol podujať sa na túto neľahkú cestu..."
Konské kopytá nervózne zadupotali po tráve.
,,Hoci mi hrozí, že prídem o život, nemôžem nechať..."
Princove zlatisté vlasy sa zaleskli v neúprosných lúčoch svetelného kotúča. Pohodil hlavou a svetlá hriva sa mu elegantne rozletela po pleciach a chrbte.
,,...to úbohé dievča napospas osudu a...Sokoliarka! Kam to ideš?!!"
Keď zistil, že sa pozerá na široký konský zadok a chrbát osoby na ?om, jeho prejav už nebol najdôležitejšou vecou dnešného d?a.
Priveľký kô? zastal a nespokojne zafŕkal.
,,Môj pane, stojíme tu už takmer od východu slnka. Počúvala som vás, verte mi...skutočne dlho...potom sa Tanatos pokúsil ľahnúť si do trávy. Potom sa, so mnou na chrbte odbehol napiť do rieky. Potom ju celú prebrodil a keď sme sa vrátili, obaja celí mokrí a ovešaní riasami, vy ste boli ešte len v tretine reči. Je chvályhodné, že si chcete pripraviť ten prejav čo najlepšie, ale...nemali by ste tú princeznú najskôr zachrániť?"
Princ Anastázius Ľudovít, toho mena druhý, medzi priateľmi prezývaný Tazi, si dotknuto prekrížil ruky na širokej hrudi.
,,Sokoliarka! Je tvojou povinnosťou plniť moju vôľu a ja som ti jasne prikázal..."
,,Mojou povinnosťou je so sebou niesť sokola," otočila ko?a k princovi a naklonila hlavu na bok.
,,Ale keďže si moja poddaná, je tvojou povin..."
,,...nosťou niesť sokola!" prikývla dievčina rozhorčene a spolu s mohutným ťažným zvieraťom, ktoré by bolo súce skôr na prácu v lese, zamierila pôvodným smerom, po širokej prašnej ceste.
,,Sokoliarka, prikazujem ti, stoj!" takmer hystericky za ?ou skríkol Tazi, a pohnal svoju neochotnú kobylu do kroku. Dievča sa trucovito vydvihlo v strme?och, čo bol vzhľadom k rozmerom jej ko?a úctyhodný výkon, a nevyzeralo, že by sa chystalo zastať.
,,Sokoliarka, prikazujem tvojmu ko?ovi zastať."
,,Je to kô?, môj pane...nemyslím že by vás pochopil..."
,,Sokoliarka!"
,,Veď dobre, dobre..."
,,Takže kde som to skončil?"
Dievčina s výrazom prehnanej ochoty na chvíľu vystrúhala grimasu uvažovania. ,,V pr..."
,,Sokoliarka!"
,,...oblémoch..."
,,To úbohé dievča napospas...napospas," zaškúlil do ledabolo načmáraného zvitku, ,,napospas osudu."
,,A volám sa Innala..."
,,Neprerušuj princa, keď sa snaží sústrediť..."
,,Viem, princa to veľmi bolí..."
,,Sokoliarka!!"
,,Som Innala!"

~~~
Nepríjemný zápach vlhkého dreva a stuchnutého piva sa rozliezal už pred krčmou. Trucovito sa tváriace dievča priviazalo kone k plotu, zazerajúc na mladíka v drahom odeve.
,,Ste si istý, môj najdrahší pane, Anastázius Ľudovít, toho mena druhý, že sa chcete osviežiť v tomto, nepochybne zaujímavom vidieckom pohostinstve?" zavrčala Innala na princa Taziho, prevaľujúc každé slovo na jazyku.
,,Oslovuj ma princ Tazi, sokoliarka. A áno, som si úplne istý..."
,,Nech je vaša vôľa, princ Anastázius Ľudovít, toho mena druhý."
,,Sokoliarka!"
,,Vy mi hovoríte sokoliarka, ja vám budem hovoriť princ Anast..."
Do ďalšej hádky sa zrazu votrel nepríjemný zvuk krčmovej bitky.
,,Hor sa, sokoliarka, osviežime sa na našej dlhej ceste a pomôžeme tým úbohým ľuďom vyriešiť ich spor..." Princ sa pobral ku vchodu do kamenného domca, dbajúc na to, aby za ním plášť majestátne vial, a nečakal na svoju spoločníčku.
,,Princ Anablabla, nie som si istá, či našu pomoc potrebujú..." Innala sa rozbehla za ním, pridŕžajúc si na boku klietku so sivastým sokolom.
,,Moja povesť istotne predbehla naše kroky, sokoliarka. nemudruj a nasleduj ma!" zamračil sa na ?u.
,,Veď dobre, dobre," prevrátila očami a vypustila sokola z drevenej konštrukcie. ,,Ak by sme sa nevrátili, nájdi pomoc, jasné?" šepla ešte zvieraťu a hnala sa za Tazim. Ten sa, ako inak, hnal z jednej pr...ehm, z jedného problému do druhého.

~~~

,,Buď pozdravený, ľud ehm...sokoliarka?"
Innala váhavo vykukla spoza princovho chrbta a porozhliadala sa po krčme. Niekoľko nepriateľsky naladených osôb pri stoloch nenápadne zovrelo v rukách dýky, a hlavní aktéri predošlého boja prekvapene stuhli.
,,Prosím, princ Anastázius?"
,,Kde vlastne sme?"
,,Podľa môjho skromného názoru v pr..."
,,Sokoliarka!"
,,V problémoch..." nevinne sa usmiala na chlapíka zvierajúceho v rukách, veľkých ako medvedie laby, operadlo z rozmlátenej lavice. Muž nepríčetne zaťal hánky a drevo zapraskalo.
,,Pýtal som sa na miesto," zamrmlal na pol úst a stále si zachovával vznešený výraz.
,,V Tarione..."
,,Správne! Buď pozdravený, ľud Tarionu..."
,,Ono je Tarion fakticky len názov tejto dediny, môj pane..."
,,Sokoliarka!!"
,,Kto ste?" precedil cez zuby tučný muž, stojaci za čímsi, čo vzdialene pripomínalo výčapný pult.
,,Som nasledovník Lindarského trónu, princ Anastázius Ľudovít, toho mena druhý..."
Hurónsky smiech osadenstva krčmy princa očividne šokoval. Naprázdno otvoril ústa a potom zmätene pozrel na Innalu.
,,A vy, pôvabná slečna?"
Innala sa zamračila ešte viac, než chvíľu predtým miestny štamgast.
,,Som Innala, kráľovská sokoliarka. Poloeflka," povedala, z hlasu jej pritom bolo cítiť panovačný tón.
,,Poloeflka?!" Tento záchvat smiechu opilcom vohnal slzy do očí.
,,Máte s tým nejaký problém?" nadvihla obočie a odhodlala sa vykuknúť spoza princa o niečo viac.
,,Máme taký problém, slečinka, že nemáme radi vládnucu vrstvu..." prehovoril ktosi v rohu a mastné tváre ožranov súhlasne prikývli.
,,Princ Anastázius...môj skromný názor je taký, že by sme mali vsadiť na plán bé..."
,,A aký je plán bé, sokoliarka?" šepol zúfalo a ustúpil o krok dozadu.
,,Utekať."
,,Výnimočne s tebou súhlasím, Innala..."
,,Tak prečo nebežíte?!!"
vala

Prspevky 3704
Prspevok18.12.2007 - 18:09     Citova
Dievca, skladam svoju korunu so Silmarilmi... Laughing . Mohla by si sa zapojit do foronovely, to je absolut parodia na LOTRa, ale najskor si ju celu precitaj, aby si nam nestocila dej niekam, kde uz bol a aby si "nasala" nas sposob pisania, aby tam nboli nejake brutalne velke rozdiely... Smile.

www.lotrgame.forumup.sk
Nov tma Nov tma   Odpove Poli odpove asy uvdzan v GMT + 1 hodina
  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Google