|
|
Amarante

Bydlisko: Chalúpka na hraniciach fantázie(Košice) Príspevky 1660
|
 15.05.2006 - 15:27
|
no samozrejme ,ze fantasy
a co cervena cepel?(eragon)  Ak chceš vidieť oceán, musíš prejsť morom.
- Amarante
 |
|
 |
Amarante

|
 15.05.2006 - 16:02
|
pokracovanie pribehu Kiero...
Bolo uz 11 hodin ked bol Kiero pripraveny na sluzbu- v hnedych nohaviciach,v lanovej koseli na ktorej mal kozenu vestu a na to si prehodil dlhy tmavozelny plast s velkou kapucnou. Na opasok si pripol mec s posvou a dyku si zastrcil taktiez za opasok. Vysiel z pomerne maleho domu, narozdiel od tych ktore sa tycili niekolko stop nad domom jeho otca. Vyrazil uzkymi ulickami popri domoch a asi o 30 m sa dostal k podobnemu domu ako je jeho otca no tento bol honosnejsi. Na lavicke pred domom uz sedel Sannyn a s nozom struhal male drievko, co velmi rad robieval ked na nieco cakal.
Sorry ale uz musim ist na ten spinning
Pokracovanie zajtraaa   Ak chceš vidieť oceán, musíš prejsť morom.
- Amarante
 |
|
 |
Amarante

|
 16.05.2006 - 15:45
|
Dalsi den,dalsia cast
„Ahoj otec.Nejdes nejak skorsie?"
„Ano idem, preco?"
„Nic, len tak." povedal Kiero no myslel si nieco ine. Chcel sa este dohodnut s Falnilom o love ktory si naplanovali na jeho narodeniny.
„Fajn, mozme teda vyrazit?"
Kiero prikyvol.Falnilov dom stal na frekventovanej ulici ,kedze viedla k brane mesta.Kiero so Sannynom sa predierali davom az k brane ktoru strazili dvaja straznici.Ked vysli po pravici sa im rozliehal les az za obzor v ktorom hraniciari strazili hranice Tilionu.O kilometer dalej bol postavene zelene stany ktore tvorili tabor v ktorom prostriedku boli zbytky ohna.Zo stanu sa vynoril vysoky muz v kruzkovom brneni a s briadkou pod perami.Dosli k taboru a az vtedy si ich muz vsimol.
„A Sannyn vitaj! A to je urcite Kiero ,ze?"
povedal muz, zovrel past a polozil si ju na plece.
„ Ja som Vaemyr. Zastupujem tvojho otca v jeho nepritomnosti."
„ Tesi ma. Ano som Kiero, Sannynov syn. Si tu len ty?"
V tom z krovia vysli traja maldy muzi, jedne nizsi a dvaja vyssi v podobnom odeve ako nosi kazdy hranciar. Nizsi mal cez seba prehodeny luk a na chrbte tulec sipov, jedn z vyssich mal kopiju a pastny stit a nakoniec posledny mal len mec pripnuty na opasku.
„Aaaah novacik, ake sladke.Som Darcyn, najlepsi lucistnik hraniciarov vychodneho Tilionu."
odfrkol mensi muz s lukom, pohodil na Kiera pohrdavy pohlad a predstupil o krok dopredu akoby chcel ukazat svoju nadriadenost.
„Snad sladsie ako med z Hranicneho lesa Darcyn! Som Nimwan, jeden z najlepsich sermiarov z hraniciarov." a napodobnil Darcyna ked dohovril.
„Och ,ano priatelia.Sladsie to snad byt ani nemoze. ja som Antar, skvely kopijnik hraniciarov."
a tak ako jeho druhovia zavrsil trojku hraniciarov.
Kiero urobil kyslu tvar a ironicky odfrkol:
„Akaze to mudra a skvela skupina."
Nimwan vytiahol mec a chcel ho prilozit ku Kierovmu krku no zastavil ho mec Kierovho otca.
„Tak a dost!Dnes sa vam sluzba skoncila.Practe sa domov a oddychnite si kym mate cas."
Nimwan sviznym tahom zastrcil mec spat do posvy a spolu s Darynom a Anatarom odkracali k mestu.
„Nesmies si ich brat k srdu ,Kiero. V povahe su to cierne ovce hraniciarov no v boji sa im takmer nik nevyrovna." povedal Sannyn.
Kiero povzdychol.
„Mam silnu volu otec. Nic ma lahko nerozpali."
„To viem no i tak si na nich davaj pozor. Budu s tebou v skupine este dvaja. Jeden novacik a moj stary priatel.Mali by prist kazdu chvilu."
Sadli si do stredu tabora a mlcky cakali.Po niekolkych zldhavych minutach cakania zazreli ako z brany vystupuje tmava postava v zelenom plasti a rychlo sa k nim blizi.Napokon k nim osoba prisla a riekla:
„ Bud pozdraveny Sannyn, vodca hraniciarov vychodneho Tilionu!"
„Naco tie formality stary priatelu?Toto je Eagil, podla mna najlepsi hraniciar Tilionu ktory kedy kracal na zemi a vratil sa na moju prosbu."
„Ah tolka chvala Sannyn. Ani neviem ci som jej hodny.
S kym budem teda v skupine?"
„S mojim synom Kierom..."
„Pockaj ty mas syna?!" povedal Eagil a nahlas sa rozosmial.
„Ty ktory si behal za zenami akoby sa nechumelilo? Tak mi ho teda predstav!"
Sannyn zacal byt nervozny.
„Ano Eagil, usmialo sa na mna stastie. Toto je Kiero, moj syn a syn Forahinin."
Sannyn ukazal na Kiera ktory vstal, polozil zovrety past na plece cim preukazal uctu.
„Tesi ma ,ze sa stretavam s takouto vyznamnou osobou ako si ty Eagil."
Eagil napodobnil tento pozdrav.
„Potesenie je na mojej strane Kiero. Takze tvoja matka je Forahina...hmmm..Forahina. Vidno ,ze si na teba stastie naozaj sadlo Sannyn."
Sannyn prikyvol a Kiero mal uz uz otazku na jazyku ktoru doplnoval jeho spytavy pohlad no jednym pohladom Sannynovho pohladu na Kiera otazka zmizla a Kiero sklopil zrak.
„...a este jednym novacikom. Staraj sa o nich dobre a uc ich lebo sa este maju comu priucit!"
„Nemaj strach Sannyn.Slubujem ti ,ze ich budem ucit ako raz mna moj ucitel Aelabas." povedal Eagil a s trpokou tvarou upriamil pohlad na spicky svojich ciziem.
„No kedy pride?!Dokonca aj ja som bol dochvilnejsi!"
Akonahle to dopovedal z mestskej brany vybehla ponzisia postava s lukom prehodenim na chrbte a s tulcom sipov.Cierny plast za za beziacou postavu zohybal.Postava dobehla.
Tak co poviete?
Troska som sa rozpisala.
( a feli preto si to pisal do viacerych prispevkov lebo najviac mohlo byt 100 zlatiek a ty by si za ten prispevok dostal viac,ze? alebo je to len moj odhad?)  Ak chceš vidieť oceán, musíš prejsť morom.
- Amarante
 |
|
 |
Fealiath

|
|
 |
Amarante

|
 19.05.2006 - 15:22
|
tak prepisujem dalsiu cast
„Falnil?!"
Pozrel nechapavo Kiero na postavu.
„Pardon!Velmi sa ospravedlnujem no matka ma nenechala odist bez jedla a cisteho pradla."
Kiero ledva potlacil smiech.
„Ano som to ja Kiero To je darcek odo mna a tvojho otca k tvojim narodeninam.Lov sa sice nebude konat ale myslim ,ze toto bude viac vzrusujucejsie,
nemyslis?"
„Dakujem ale stale neviem ci to je prijemny darcek ale asi ano.Skoda ,ze sme lov zrusili ale mas pravdu, toto bude vzrusujucejsie."
Eagil zovrel past a polozil ju na plece.
„Ja som Eagil.Budem viest nasu skupinu."
Falnil urobil to iste.
„Ja som Falnil,Kierov dobry priatel a ako vidite,aj novy hraniciar."
„Sluzba vam konic o osmej vecer. Na jej konci sa tu stretneme. Teraz mozete ist a vela stastia!" povedal Sannyn.
„Tak o osmej priatelu!"
„Dovidenia pan Sannyn!"
„Vecer sa stretneme otec.Zatial ahoj!"
Skupina sa rozlucila a zmizla v lese.
„Na vycviku vas nenaucili ani zlomok toho co vas mozem naucit ja. Dokonca ani magiu hraniciarov alebo kuzla meca vas nenaucili!Toto uz zostava na mne."
Cele Tilionske kralovstvo obkolesoval Hranicny les
no v prostriedku tychto prirodnych hradieb stala brana ktora bola vysekana do brala. Na jej stranach stali dve vysoke strazne veze. Sannynovy hraniciary striehli vo vychodnych castiach lesa.
Skupina prechadzala lesom uz encelu hodin. No Falnil sa unavil a museli si oddychnut.
a plz ked citate aj hodnotit plz  Ak chceš vidieť oceán, musíš prejsť morom.
- Amarante
 |
|
 |
Radeon

|
|
 |
Amarante

|
 19.05.2006 - 15:30
|
many thanks
pokracovanie Kiera v dalsich castaich bude napinavejsie.
Aby som trosku prezradila tak Kiero bude skladat narocne skusky a stretne 1. elfov
ale uz dost pockajte si na dalsie casti   Ak chceš vidieť oceán, musíš prejsť morom.
- Amarante
 |
|
 |
Leonidas

|
 19.05.2006 - 17:11
|
| Fealiath Napísal(a): | | Ty si mal namietky proti tomu, ze to myslienku nemalo. |
hej a stale ju ani nema (aspon pre nas)
Ardhel, je to dost slabe, aspon podla mna, odporucam prestylizovat a ak to chces nejak seriozne pisat, tak si dopln diakritiku a oprav tie chyby, lebo lepsie robit ked je toho malo ako ked toho bude vela |
|
 |
Fealiath

|
 19.05.2006 - 20:38
|
| Leonidas Napísal(a): | | Fealiath Napísal(a): | | Ty si mal namietky proti tomu, ze to myslienku nemalo. |
hej a stale ju ani nema (aspon pre nas)
Ardhel, je to dost slabe, aspon podla mna, odporucam prestylizovat a ak to chces nejak seriozne pisat, tak si dopln diakritiku a oprav tie chyby, lebo lepsie robit ked je toho malo ako ked toho bude vela |
Vies co ty "kritik", ked si taky frajer a fachman, tak sem hod tvoju pracu, aby sme mohli posudit, ci mas pravo vsetko kritizovat. Ale ak si prilis zbabely na to, aby si to sem dal, prosim, nedavaj to sem, ale potom laskavo shut up. Lebo tu robis ako najvacsi, ale sam sem nedas nic. To zavana zbabelstvom.
A pokial ti nestaci takto olupana myslienka na mithrilovom podnose, tak potom je mi tvoj nazor suma fuk.
Dovidenia, skoncil som s tebou.

Middle-Earth is dead. Let´s hold the minute of silence.
www.lotrgame.forumup.sk |
|
 |
Leonidas

|
 20.05.2006 - 11:47
|
Ridiculum acri fortius et melius magnas plerumque secat res.
Horatius (Sat.I,10,14)
Nihil in vulgo modicum: terrere, ni paveant, ubi pertimuerint, impune contemni.
Tacitus (Ann.I,29)
 |
|
 |
Reklama
|
|
 |
Fealiath

|
|
 |
Fealiath

|
 20.05.2006 - 12:23
|
| Fealiath Napísal(a): | | Mimochodom, ak niekto uhadne, akym jazykom su pisane mena dracich kmenov, dostane odomna 150 zlatiek. Mate na to 2 dni. P.S. Nie je to vymysleny jazyk, je normalne pouzivany ale vie ho iba malo ludi. Ja som pouzil slovnik. |
Mno, napisal som, ze mate dva dni, ale kedze som na to trosku pozabudol, tak ste mali trocha viac casu. Ak nikto nevie, potom to bolo esperanto. Je to jazyk, ktory pouziva slova z ostatnych jazykov a su na to aj slovniky. Takze 150 zlatiek odomna nedostane nikto. Aj tak dobre, aspon neschudobniem.

|
 |
mashishka

|
|
 |
Fealiath

|
|
 |
Leonidas

|
 20.05.2006 - 12:31
|
samozrejme obe su vseobecne zname citaty, pri com prvy znamena: "SmĂchem se velkĂ© vÄ›ci rozhodnou ÄŤasto ráznÄ›ji a lĂ©pe neĹľ tvrdostĂ." a druhy "LĹŻza nezná v niÄŤem mĂru; hrozĂ, nemá-li strach, jakmile se zalekne, lze jĂ beztrestnÄ› pohrdat."
inak, ak by sa naozaj niekto dalsi este chcel pozriet na esperanto, tak tu sa da stiahnut cela ucebnica: http://esperanto.czechian.net/ucebnice/ |
|
 |
mashishka

|
 20.05.2006 - 12:36
|
| Fealiath Napísal(a): | BTW, , niektori ludia su mozno trocha lenivi, aby si to hodili do googla, tak aby som im usetril robotu, vysvetlil som to priamo tu. |
Lenivi? No neviem. Napisat par pismenok do vyhladavaca je minimum.
BTW co sa tyka tej kritiky na Tvoj pribeh, k tomu som chcela len tolko. Fealiath, ak sem das svoj pribeh musis ratat nielen s dobrymi ohlasmi, ale aj s kritikou, ako to urobil Leonidas. Podla Tvojich reakcii vidim, ze sa Ti velmi nepacila, ale preto nemusis hned do neho skakat, pisat ze to zavana zbabelstvom, pretoze je to prirodzena reakcia cloveka na nieco co precital a nemusi byt zrovna literarne tvorivy. A preto by si nemal pisat shut up a podobne. Nehnevaj sa, ale treba sa naucit brat aj kritiku a skusit si z nej nieco vziat.

|
|
 |
Fealiath

|
 20.05.2006 - 12:51
|
Ja sa kritike nebranim, mne ide o kritiku, ale musi byt konstruktivna, nie ze teraz to skritizujem a nech si to preraba ako chce, mne to je jedno. Ak sa mu nepaci, nech nepovie len co sa mu nepacilo, ale aj sposob, akym to opravit.
A ked mi este aj potom, co som mu osvetlil myslienku toho celeho povedal, ze to myslienku nema, tak ma to samozrejme vytocilo. Chces mi povedat, ze teba by to ani nepohlo a so stoickym kludom by si to prijala? Ja si z kritiky vezmem ponaucenie, ale musi byt konstruktivna. Inac, ak si precitas Leove kritiky, tak vsetky diela zhodil vseobecne, nenapisal nic konkretne. To je podla mna dost slaba recenzia, nie este kritika. 
|
 |
mashishka

|
|
 |
Fealiath

|
|
 |
mashishka

|
|
 |
Reklama
|
|
 |
Fealiath

|
|
 |
atalanta

|
|
 |
Fealiath

|
|
 |
Leonidas

|
 20.05.2006 - 15:43
|
Fealiath, beries to prilis vazne asi, vsak v konecnom dosledku sa tu len maloktori osobne pozname a vsetci tu diskutujeme anonymne a virtualne
cize vyrazy ako "Bol som rozzureny a urazeny zaroven" by sa Ti pri takejto vlastne bezvyznamnej diskusii stavat nemali, vsak o nic nejde, len jeden nazor, ktory tvoje dielo nehodnoti v superlativoch (dufam, ze si chcel pravdivy nazor, pamataj, ze si pisal: "Poprosil by som všetkĂ˝ch, ÄŤo mali tie nervy a preÄŤĂtali si to, aby mi do tejto tĂ©my praskli svoje osobnĂ© dojmy. ÄŽakujem vopred"), dalej si odo mna chcel, aby som sem dal nejake svoje dielo a som zbabely, lebo som sem nic take nedal, to je opat blbost, lebo ak si cital diskusiu, tak vies, ze "inak sem nemam co hodit, pisanie fantasy som zanechal pred rokmi (a aj to ma stale pozicane jedna spoluziacka), takze sem nic nehodim
myslim, ze pisat by mal len ten, kto na to ma a rozvyjat pripadny talent, ja si myslim, ze na pisanie fantasy romanov/poviedok nemam talent tak som to logicky nechal tak" (Leonidas 11.5. 06 20:50)
dalej ja osobne (ako aj rada literarnych kritikov) si myslim, ze myslienka umenia nema byt len strucne zhrnutie pribehu, ale nieco viac, co sa tyka realneho zivota nasho zivota na tejto zemi a to je rozdiel
samozrejme, ze je velmi vela diel, ktore nemaju myslienku, ale u pribehov to vsak byva velmi zriedka alebo ich ludia len hladaju, ved aj Tolkien povedal, ze neznasa alegoriu a ze nech tam nic nehladame, ale aj napriek tomu mnohy tam myslienku nasli (nemyslim tym len hento, co som postol k zasmiatiu, ale aj napriklad herci co hrali vo filme a verim, ze aj my vsetci sme tam niekedy nieco nasli, ale dokonca aj hodne vela serioznych literarnych kritikov a teoretikov v dokumentarnych filmoch, clankoch, rozboroch atd)
dalej sa stazujes, ze som nemal konstruktivnu kritiku, to vsak nie je celkom pravda, dal som ju sem len v znaznakoch (tak ako tower napriklad), ale nikdy si sa ma nespytal, aby som konkretizoval, tak potom co sa stazujes?
teraz dam len jeden priklad: napisal som mimo ine, ze je to nerealne, tak to je urcite, za predpokladu, ze je to v buducnosti (co si aj sam pisal na prvej strane), tak v tej bitke z drakmi by urcite ludie nebojovali, tak ako si napisal, vobec (okrem plazmovych zbrani a nejakych droidov, co su asi zelezne stroje) technika nebola vyuzita, taktika a nasadenie tiez absolutne nie
uz v takych 30. rokoch 20. storocia by tych drakov jednoducho vybombardovali a bolo by po probleme, teraz by sa asi stiepil uran, chemicke a biologicke zbrane, v buducnosti laseri a plazma atd
inak nemusis byt jesitny atalantina poznamka bola viac menej ironicka  |
|
 |
Radeon

|
|
 |
|
|