Chceš sa zapojiť do diskusií na našom fóre a
stať sa členom komunity panprstenov.com?
Tak neváhaj a registruj sa.

Fórum Pán Prsteňov » U Zeleného draka

Špekulácie

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  
Pohlavie:MužFealiath
vala

Príspevky 3839
Príspevok24.08.2008 - 20:25     Citovať
Mno, ja som sa oklukou snazil podporit tvoju teoriu Smile

Pohlavie:MužSivy putnik
elf

Príspevky 193
Príspevok24.08.2008 - 21:15     Citovať
Fealiath Napísal(a):
Imladris bol posledne ludske obydlie? A to uz odkedy? Nie nahodou posledne elfske obydlie na zapad od Hmlistych hor (ak pominieme Mithlond) ? Celeborn ani Galadriel mozno neprijali ziadne tituly, ale boli to Pan a Pani lesa co znamena ze to predsa len iste tituly su... Elrond v Roklinke mal nejaku tu korunu, vladyka v Kraji mal tiez urcite nejaky ten symbol moci a je jedno ci to bol pozostatok niecoho alebo nie, ale proste vladol. Mimochodom, ked uz sme pri tom, tak sme spravili mensie zmeny v zozname a vymenili sme dve uzemia.

Chcel som napisat Posledne domacke obydlie. Co sa tyka tej vymeny krajin, tak tymto sposobom by ich mohol menit neustale. Za tvrdenim ze Imladis a Lothorien neboli "skutocne" kralovstva si stojim. Elrond ci Galadried aj ked boli vladcami svojej zeme nikdy nemali a nepouzivali titul kral a to je podla mna zaklad kralovstva. Elrond v Roklinke len schovaval korunu severneho kralovstva ktoru neskor odovzdal Elessarovi.
Su tu len dve moznosti. Bud mal Saruman na mysli vladu nad stredozemou - ako tu uz bolo naznacene - alebo tym naozaj myslel korunu siedmich kralov. Len sa mi nezda ze pokial by islo o tu vladu nad stredozemou tak by ti povedal tak zasifrovane.

"Ash nazg durbatuluk, asg nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul."
Pohlavie:MužEstel
vala

Príspevky 271
Príspevok24.08.2008 - 21:43     Citovať
sivy putnik:

tak par veci tu mam

po prve: elrond neodklada korunu severneho kralovstva lebo to nikdy korunu nemalo ale zezlo

za dalsie: ak nepokladas lorien ani imladris za kralovstva tak ok

- ale to cele s korunou siedmych kralovstiev bolo myslene skor len symbolicky cize symbolicky ich mozeme brat za "kralovstva"

tam islo skor o to aby vladol vsetkym rasam v stredozemi a tym padom aj celej stredozemi ako si vlastne napisal Smile ale pri tom nevidim dovod preco by to nepovedal "zasifrovane" vsak to bol carodejnik
nakoniec ani gandalf nevravel casto veci "polopate"

"Z Veľkého mora do Stredozeme prichádzam. Na tomto mieste budem prebývať ja a moji dediči až do skonania sveta."
elf

Príspevky 193
Príspevok24.08.2008 - 21:53     Citovať
Mas pravdu Elrond uchovaval zezlo. S tou korunou vsak nemas pravdu. Severne kralovstvo ju malo - Elendilmir. Ta sa vsak stratia a az neskor ju nasli v Orthancu(to uz som vsak v tejto teme pisal).

"Ash nazg durbatuluk, asg nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul."
vala

Príspevky 3839
Príspevok24.08.2008 - 22:50     Citovať
Ci uz Severne kralovstvo malo akukolvek korunu, je to jedno, v Roklinke nebola. A ked uz si tak stojis za tym, ze to neboli kralovstva, lebo sa ich pani nepovazovali za kralov, potom to boli cisarstva, lebo na titule nezalezi. Cisar, kral, pan,vladyka, je to jedno, boli to proste panovnici a tym padom automaticky ked niekoho oznacis za pana niecoho, automaticka asociaca je, ze je oznaceny za krala. Takze stoj si za svojim tvrdenim, ze ked sa za nich nepovazovali, ale nepil si potom konar pod zadkom tym, ze tvrdis, ze by sa takto nemohli zasifrovane oznacit pani kralovstiev Stredozeme.

A co s amenenia zoznamu tyka, potom som rad, ze ty si neomylny, vidno to napriklad na priklade uschovavania zezla a koruny v Roklinke :thumbsup: :naughty:

Pohlavie:MužMelherucorma
vala

Príspevky 618
Príspevok24.08.2008 - 23:59     Citovať
Ja vám neviem, ale podľa mňa tú korunu nemyslel len tak obrazne. Tie prúty sú skutočné, preto si myslím, že aj tá koruna bude nejaká reálna koruna.

The world was fair, the mountains tall,
In Elder Days before the fall
Of mighty kings in Nargothrond
And Gondolin, who now beyond
The Western Sea have passed away:
The world was fair in Durin's Day.
elf

Príspevky 193
Príspevok25.08.2008 - 09:25     Citovať
Fealiath Napísal(a):
Ci uz Severne kralovstvo malo akukolvek korunu, je to jedno, v Roklinke nebola. A ked uz si tak stojis za tym, ze to neboli kralovstva, lebo sa ich pani nepovazovali za kralov, potom to boli cisarstva, lebo na titule nezalezi. Cisar, kral, pan,vladyka, je to jedno, boli to proste panovnici a tym padom automaticky ked niekoho oznacis za pana niecoho, automaticka asociaca je, ze je oznaceny za krala. Takze stoj si za svojim tvrdenim, ze ked sa za nich nepovazovali, ale nepil si potom konar pod zadkom tym, ze tvrdis, ze by sa takto nemohli zasifrovane oznacit pani kralovstiev Stredozeme.

A co s amenenia zoznamu tyka, potom som rad, ze ty si neomylny, vidno to napriklad na priklade uschovavania zezla a koruny v Roklinke :thumbsup: :naughty:

Ja sa za neomylneho nepovazujem - urobil som chyby a tie som aj priznal. Len mam pocit ze za neomylneho sa povazujes ty.
S tim zoznamom som len chcel naznacit ze ked nieco nevyhovuje tak to len pozmenis aby to vyhovovalo stale tvojej teorii ale hlavne ze v stredozemi je viac oblasti, ktore by to toho zoznamu pasovalo a ze je ich viac ako sedem.. A este jedna vec(ktoru by si vedel keby si si precital co som napisal) ja som nikdy nepovedal ze koruna siedmich kralov nemoze znamenat nadvladu nad stredozemou.

P.S Preco si nedal do zoznamu Umbar ci Sede pristavy Question

P.S.S Vsetko toto dohadovanie je zbytocne, pretoze aj tak sa nikdy nepride nato co tim tolkien myslel (mozno ze nieco uplne ine). Akosa sa hovori - tajomstvo si zobral do hrobu.

vala

Príspevky 3839
Príspevok25.08.2008 - 18:03     Citovať
Mno, ak by som sa povazoval za neomylneho, tak ver tomu, ze by som sa tu s tebou nedohadoval, ale by som ti posty jednoducho a neomylne zmazal, ale taky jeden moderator tu uz bol a ja jeho maniere preberat nebudem.

Co sa tyka zoznamu - pozmenil som ho na zaklade navrhu/pripomienky ktora tu padla, nevycucal som si ho z prstu. Pokial viem, tak zmeny su pripustne v kazdej teorii. Povodny zoznam samoyrejme vznikol na zaklade mojej uvahy, ktora sa vsak ukazala ako nedokonala a preto bola pozmenena do podoby, v ktorej je teraz.

Co sa koruny a piatich prutov tyka, ak si nikde nenapisal, ze koruna nemoze znamenat nadvladu nad Stredozemou, preco sa to tu cely cas snazis nepriamo popriet?

P.S. Umbar som do zoznamu nezaradil preto, lebo sa da celkom lahko zaradit, ci uz ku Mordoru, alebo Gondoru. Sede pristavy mozu byt priradene ci uz k Lothlorienu alebo k Imladrisu (skor Imladris) a tieto sa v zozname nachadzaju.

P.S.S Dodrzuj laskavo velke pismena vo vlastnych podstatnych menach, potom ked chces nieco naozaj vayne povedat tak to vyzera divne, ked su tam chyby ake robia prvacikovia na zakladnej skole.

P.S.S.S Ak by bolo cele nase dohadovanie zbytocne, potom by sme mohli celu temu rovno zmazat. Nasim dohadovanim sa vsak mozeme dopracovat k zaujimavym zaverom takze tato tema tu ostane a ak sa ti toto dohadovanie nepaci, potom sem nepostuj a nepodporuj svojimi prispevkami flame, ktory si v konecnom dosledku aj tak sposobil ty sam.

vlastnou rukou

Jeho dokonala Velkonadutost
Fealiath :mod:

Laughing Laughing Laughing

elf

Príspevky 193
Príspevok26.08.2008 - 13:23     Citovať
Ja som nikdy nepoprel ze koruna nemoze znamenat nadvladu nad stredozemou, len som naznacil ze podla mna koruna znamenala nieco ine. Ale tiez som to ani nevylucil. Ja podporujem svoje ako ty tvoje.
Very Happy
P.S Tak isto sa da zaradit Imladis ku Lothorienu a naopak.

P.P.S Tymto dohadovanim sa dopracuje k zaveru, lenze ten nikdy nebude stopercentny - ako som uz napisal nevie sa presne co tim tolkien myslel, ci nie?

P.P.P.S Co sa tyka tvojej kritiky mojho pisania - na fore su aj horsie pisane prispevky. Mam pocit ze si sa na mna nejak zasadol a ked nemas co ine kritizovat tak kritizujes aj take malickosti.

"Mno, ak by som sa povazoval za neomylneho, tak ver tomu, ze by som sa tu s tebou nedohadoval, ale by som ti posty jednoducho a neomylne zmazal."

To ma byt ako vyhrazka :

Pohlavie:MužSharky
dunadan

Príspevky 88
Príspevok26.08.2008 - 15:28     Citovať
inac v originali je napisane the crowns of seven kings cize koruny Cool

Hey! Come derry dol! Hop along, my hearties!
Hobbits! Ponies all! We are fond of parties.
Now let the fun begin! Let us sing together!

Reklama
vala

Príspevky 3839
Príspevok26.08.2008 - 15:42     Citovať
Sivy putnik:

Tak to sa zial neda (zaradit Imladris k Lothlorienu), uz len kvoli svojej geografickej polohe. Tiez sa to neda preto, lebo Lothlorien a Imladris mali svojich panov (co sice mal aj Mithlond, no v case Vojny o Prsten nebol Mithlond tak strategicky dolezity ako Imladris a Lothlorien a plnil len funkciu pristavu, inak nijako vyznamne nezasiahol). Z tohoto dovodu nemozu byt zlucene dohromady.

Co sa toho ci bude zaver uplne pravdivy alebo nie - o to v tejto teme nejde. Mi tu SPEKULUJEME, nehladame uplne spravne zavery, ale tie najpravdepodobnejsie samozrejme aj zaujimave.

Ku kritike pisania - som rad, ze si beries priklad z niekoho, kto sem uz nechodi a ktoreho jedinym cielom bolo svojimi prispevkami rozculovat. Bol na to upoyornovany, ty si takisto a ak to nemienis zmenit, bude sa casom proti tebe postupovat rovnako ako proti nemu - prispevky bez urovne sme mu mazali. Takze sa snaz, lebo inak budes v tych svojich nachadzat cervene moria a moja hanba to nebude Smile . Ach ano a ak by som si na teba zasadol, tak tento prispevok tu uz nemas a zmizlo by ti aj dalsich par ako bonus, to az tak vyzera v mojom podani sedenie na niekom.

A co sa tyka toho citovaneho textu - nabuduce pouzi tag, je to prehladnejsie. A co sa tohoto tyka:

Citácia:
To ma byt ako vyhrazka :

Tak toto mozes brat ako chces, mne je jedno Smile . Ak si myslis, ze sa ti vyhrazam, tak si to mysli, ale vacsinou sa tomu hovori varovanie. Ale mozes sa aj nadalej pytat ci sa ti vyhrazam, je to velmi zabavne Very Happy

Pohlavie:MužSharky
dunadan

Príspevky 88
Príspevok26.08.2008 - 16:03     Citovať
ja myslim ze by tie koruny mohli symbolizovat sedem uzemi ako pisal Feli... co myslite: Harad, Rhun, Gondor, Rohan, Rhovanion, Eriador a Mordor ?

Hey! Come derry dol! Hop along, my hearties!
Hobbits! Ponies all! We are fond of parties.
Now let the fun begin! Let us sing together!

elf

Príspevky 193
Príspevok26.08.2008 - 18:53     Citovať
Sharky Napísal(a):
ja myslim ze by tie koruny mohli symbolizovat sedem uzemi ako pisal Feli... co myslite: Harad, Rhun, Gondor, Rohan, Rhovanion, Eriador a Mordor ?

Tak tento zoznam uzemi sa mi viac pozdava ako predchadzajuci(konecne pokryva celu Stredozem). Inac mna napadlo ze sa nemusi len jednat o uzemie, ktore ked ovladnes vlastne ovladnes aj celu Stredozem. Ta 7 by mohla znamenat aj pocet narodov - ras - spolocenstiev: ludia, elfovia, trpaslici, istarovi, skalny orli, hobiti a enti. Very Happy

Pohlavie:MužMaedhros
vala

Príspevky 1015
Príspevok26.08.2008 - 20:39     Citovať
Sivy putnik Napísal(a):

Ta 7 by mohla znamenat aj pocet narodov - ras - spolocenstiev: ludia, elfovia, trpaslici, istarovi, skalny orli, hobiti a enti. Very Happy

to je imho hlupost.....ja orlov povazujem za tvory, nie za narod a o istaroch sa predsa pise s tymi prutmi, tak ti su podla mna vybaveni bez koruny....

Nech je tento rok lepší ako bude!
elf

Príspevky 193
Príspevok26.08.2008 - 20:53     Citovať
Ti orly mam pocit ze v Hobitovi boli oznacene ako starobyly narod a tiez ako jedine zvierata vedeli rec ludi, mali svojho vodcu a tiez boli schopny trestnej vypravy. S Istarmi mas asi pravdu. Ale keby sa nahradili skretmi .... Cool

Pohlavie:MužMelherucorma
vala

Príspevky 618
Príspevok27.08.2008 - 10:59     Citovať
Skôr má pravdu Maedhros, skôr sú to také neobyčajné tvory, ale rasa nie. Navyše opakujem, Saruman by neprikladal takú dôležitosť hobitom. Teraz sa skôr prikláňam k tým siedmim krajinám, no ktorým to si netrúfam odhadnúť.

The world was fair, the mountains tall,
In Elder Days before the fall
Of mighty kings in Nargothrond
And Gondolin, who now beyond
The Western Sea have passed away:
The world was fair in Durin's Day.
vala

Príspevky 3839
Príspevok27.08.2008 - 14:50     Citovať
Ja suhlasim so Sharkym. Jeho zoznam je sice vseobecnejsi ako moj, no v podstate je to to iste.

Rovnako suhlasim aj s Melherocurmom. Saruman povazoval hobitov za podradny narod a Kraj zotrocil len preto, aby sa este nejako pomstil Gandalfovi, ktory hobitov a ich sposob zivota miloval. Proste chcel este nejako zakerne zaskodit a obsadil Kraj.

Co sa orlov ako rasy tyka - nesuhlasim ze by boli samostatna rasa. Boli nieco podobne ako Istari

Ardapédia Napísal(a):
Do Stredozeme boli poslané ako vyslanci Valar, na dohliadanie na Noldor, ktorí odišli z Valinoru. Zároveň mali úlohu sledovať činy padlého Vala Morgotha.

Takze ziadna nova rasa, ale rád, podobne ako Istari. Smile

vala

Príspevky 271
Príspevok27.08.2008 - 15:41     Citovať
orly boli urcite samostatna rasa

ale urcite by som ich neradil ku rasam ludia elfovia trpaslici hobiti

orly boli proste samostatna rasa zvierat len inteligentnejsie zvierata

"Z Veľkého mora do Stredozeme prichádzam. Na tomto mieste budem prebývať ja a moji dediči až do skonania sveta."
vala

Príspevky 3839
Príspevok27.08.2008 - 15:55     Citovať
Rasa zvierat = druh.

Cize si tym vlastne nic nezmenil, len si to povedal vznesenejsie Smile

elf

Príspevky 193
Príspevok27.08.2008 - 15:58     Citovať
S timi orlami.. no bol len taky napad. Co sa tyka hobitov tak je pravda ze boli "mali" a relativne bezvyznamni ale treba uznat ze ked niekedy "opustili noru" tak dokazali veci, ktore by iny mozno nedokazal - obnovenie Kralovstva pod Osamelou horou a koniec Sauronovej rise. Very Happy

Naposledy upravil Sivy putnik dňa 27.08.2008 - 18:22, celkom upravené 1 krát
Reklama
vala

Príspevky 271
Príspevok27.08.2008 - 16:40     Citovať
no a to vlastne znamena ze hobiti neboli vobec bezviznamni Laughing

vlastne zase sa podarilo v tomto gandalfovi predcit sarumana lebo jemu sa od zaciatku pacili a saruman ich zrejme od zaciatku nejako nebral.

elf

Príspevky 193
Príspevok30.08.2008 - 19:39     Citovať
Myslite si ze by ku skonu Krala-cernoknaznika doslo aj bez Denethorovho sialenstva? Vysvetlenie:
Brana Minas Tirithu je prelomena a uprostred nej sa stretavaju Gandalf a Pan nazgulov, ked tu zrazu zazneju rohy marky a ten odchaza(aby zautocil na Rohansku armadu). Gandalf ho chce nasledovat, ked tu nahle pribehne Pipin a povie mu o Denethorovi a jeho snahe skoncovat svoj zivot aj so svojim synom Faramirom. Gandalf je tak nechtiac zdrzani. Neskor(po skone pana Morgulu) to komentoval slovami:
"Stali sa nadmieru smutne a nadmieru slavne udalosti. Zaplaceme, alebo sa budeme radovat? Nedufali sme, ze zahynie kapitan nasich nepriatelov. Je prec, ale sposobil nam zarmutok a krute straty. To som mohol odvratit, nebyt Denethorovho sialenstva."
Keby vsak nebolo Denethorovho sialenstva Gandalf by Krala-cernoknaznika nasledoval a asi by s nim bojoval. Ten by tak nemal cas zautocit na Theodena a aj Eowyn, ktora sa postavila na jeho obranu. Lenze s ohladom na vestbu ze ho nezabije ziadny muz, by ho Gandalf zabit asi nemohol, ci nie. A Eowyn by ho sama od seba asi nevyhladala.

vala

Príspevky 3839
Príspevok30.08.2008 - 20:33     Citovať
Mno, ja si myslim, ze keby proti nemu (Witchkingovi) bojuje Gandalf, tak Witchking padne. Nezabudajme, ze Gandalf nebol starec, ale bytost Ainur, jednym z Maiov a Witchking obycajny prizrak. Gandalf nebol muz, bol vyssia bytost a ako taky mohol mat lubovolnu podobu, cize aj podobu krasnej zeny (ak by chcel, ale nakolko na to bolo treba dost vela moci pouzot - na stvorenie tela - tak preto to nerobili casto). Takze moj verdikt:

Ano, myslim si ze Pan Nazgulov by v suboji s Gandalfom padol.

elf

Príspevky 193
Príspevok31.08.2008 - 11:10     Citovať
To mas pravdu ze Gandalf nebol obycajny muz, bol predsa jednym z Maiov (ako si spomenul). Taktiez Denethor povedal Gandalfovi ked nacelnik Prtenovych priser vysiel do vojny ze konecne nasiel rovnorodeho supera. A navyse Gadalf by za nim asi nechcel vyrazit, keby nebola sanca ho porazit.

Lenze potom je tu ta podmienka, ze ho nezabije muz a kapitola o istroch v Nedokonceych pribehoh, kde sa pise:

"V Stredozemi sa zjavili okolo roku 1000 Tretieho veku, ale dlho chodili v prostom prestrojeni ako uz stari, no telesne zdatni muzi."
Tato cast moze podporovat Fealiath tvoju teoriu ze Gandalf chodil v ludskom tele ako v prestrojeni a teoreticky mohol mat lubovolnu podobu napriklad aj telo zeny - ako si spomenul.

Lenze je tu aj dalsia cast:

"Vyslali s Eruovym dovolenim clenov vlastneho vzneseneho radu, no zaodetych do ludskych tiel, skutocnych a nepredstieranych, podliehajucich strachu, bolestiam a unave zeme, a boli schopny hladovat, byt smadni a zahynut."

Z tohoto sa da vsak predpokladat ze Gandalf bol muz - ...zaodetych do ludskych tiel, skutocnych a nepredstieranych...- a ze ludske telo nebolo prestrojenie ale bolo skutocne. Teda neviem ako vam ale mne to trochu pripomina pribeh o Jezisovi(syn bozi a predsa clovek). Ved Tolkien cerpal aj z krestanskej mytologie.

vala

Príspevky 3839
Príspevok31.08.2008 - 12:49     Citovať
Ano, to co si napisal neodporuje tomu, co tvrdim ja, nakolko Istari boli do tiel len zaodeti. Tela mohli byt skutocne, to nikto nepopiera, aj vsetko ostatne co k tomu patrilo, no stale to bolo len nieco ako schranka pre ducha, ktory v tom sidlil a ktory mohol bez problemov existovat aj bez tela. Ak sa na problem tiel pozrieme podrobnejsie, potom si mozeme v Silmarilione vsimnut, ze aj Sauron (co bol dalsi Maia) mal viacero podob a tiel. Jedno takmer musel opustit po tom, ako sa dostal do konfliktu s Luthien pri jej vyprave za Berenom, o jedno prisiel pri skaze Numenoru, dalsia jeho podoba bola podoba Annatara a posledne dve su nam najznamejsie, kedze sa jedna o podobu z cias Poslednej aliancie ludi a elfov a podobu Velkeho oka. Nastava vsak otazka, preco Istari (aj spolocne so Sauronom) nemenili podoby ako na beziacom pase? Moja teoria je, ze na to bolo potrebne pouzit znacne mnozstvo moci a preto to robili len vo vynimocnych pripadoch. Za vsetko hovori fakt, ze sam Sauron obetoval Tol Sirion, aby si mohol ponechat telo a prenechal ho Luthien. Z tohoto dovodu sa domnievam, ze mohli mat sice lubovolnu podobu, ale menili ju len zriedkavo a preto by sa aj Gandalf mohol premenit na nejaku zenu a zabit Witchkinga. A pokial ide o to, ci by mu bol Witchking rovnocennym superom, tak mozno prvych 5, maximalne 10 minut Very Happy

Nová téma Nová téma   Odpoveď Pošli odpoveď Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  
Strana 7 z 8

Google