Chceš sa zapojiť do diskusií na našom fóre a
stať sa členom komunity panprstenov.com?
Tak neváhaj a registruj sa.

Fórum Pán Prsteňov » U Zeleného draka

Špekulácie

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  
Pohlavie:MužFealiath
vala

Príspevky 3839
Príspevok16.08.2008 - 23:34     Citovať
No na Glocha samozrejme ze dolahla smrt ked sa vykupal v lave, kam ho aj s Prstenom zhodil Frodo, bez toho by Prsten zniceny nebol, keby Glum nezleti aj s Prstenom dole do Hory osudu.

Pohlavie:MužMelherucorma
vala

Príspevky 618
Príspevok16.08.2008 - 23:50     Citovať
Ono to zase nebolo tak ako to bolo vykreslené vo filme. Ako iní povedali, získanie prsteňa sa líšilo medzi obidvoma. Navyše aj Gluma to trošku zmenilo, keď sa zbavil Prsteňa. A určite to nebolo tak, ako vo filme, že za rok už bol hrozne starý a za niekoľko rokov nejaký starý senilný dedo, ktorý ani nevedel čo sa to stalo s Prsteňom.

The world was fair, the mountains tall,
In Elder Days before the fall
Of mighty kings in Nargothrond
And Gondolin, who now beyond
The Western Sea have passed away:
The world was fair in Durin's Day.
Pohlavie:ŽenaNiromwell
vala

Príspevky 1787
Príspevok17.08.2008 - 08:22     Citovať
nj, v podstate Bilba prsteň nezotročil až tak ako Gluma, bolo to diametrálne odlišné v oboch prípadoch, Glum bol na ňom celkom závislý
Pohlavie:MužSivy putnik
elf

Príspevky 193
Príspevok17.08.2008 - 11:05     Citovať
Ako vidim je tu medzi vami vela odbornikov, tak by ma zaujimalo ci dokazete prelozit tuto vetu:
Ishkhaqwi ai durugnul.
Mensia napoveda: Je to v jazyku trpaslikov.

"Ash nazg durbatuluk, asg nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul."
vala

Príspevky 1787
Príspevok17.08.2008 - 12:11     Citovať
Sivy putnik Napísal(a):
Ako vidim je tu medzi vami vela odbornikov, tak by ma zaujimalo ci dokazete prelozit tuto vetu:
Ishkhaqwi ai durugnul.

no, ja som si to hľadala a na jednej aj stránke mi našlo, že by to mohlo byť niečo ako 'I spit upon your grave' čiže nič pekné, asi "pľujem na váš hrob" alebo tak
vala

Príspevky 3839
Príspevok17.08.2008 - 12:28     Citovať
Niromwell Napísal(a):
Sivy putnik Napísal(a):
Ishkhaqwi ai durugnul.

no, ja som si to hľadala a na jednej aj stránke mi našlo, že by to mohlo byť niečo ako 'I spit upon your grave' čiže nič pekné, asi "pľujem na váš hrob" alebo tak

Presne ako hovoris, asi sme nasli tu istu stranku, ale je to tam Smile

Vivat Google Very Happy

elf

Príspevky 193
Príspevok17.08.2008 - 12:43     Citovať
Tuto vetu povedal Haldirovy vo filme Gimli (v predlzenej verzii spolocenstva). Jej povod mozno najst v knihe, ked mu maju zaviazat oci.
Znamenat by mala nieco ako "Mor na vase hlavy".

"Ash nazg durbatuluk, asg nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul."
vala

Príspevky 1787
Príspevok17.08.2008 - 12:50     Citovať
na prvej stránke, čo som našla, bolo, že je to "Mor na elfské krky!" ale na dalšej stránke sa niekto dušoval, že je to tak, ako našiel aj Feli, ale v podstate myslím, že vo význame sa to veľmi nerozchádza Very Happy
vala

Príspevky 3839
Príspevok17.08.2008 - 12:51     Citovať
Ano, to mu povedal v knihe, pamatam si na to, ale zial, nas slovensky preklad je len prelkad a preto je pre nas smerodajnejsi vyrok v originale, ktory znie "I spit on your grave". V online translatore som presiel slovicko grave a co mi naslo najdete tu.

Mimochodom, v slovenskom preklade to tusim znelo "Mor na tvrde palice elfov" Smile

A mas pravdu, moc sa to nerozchadza, ale Plujem na tvoj hrob je predsa len drsnejsie a tvrdsie povedane ako Mor na elfske hlavy alebo elfske krky.

elf

Príspevky 193
Príspevok17.08.2008 - 13:33     Citovať
Dam vam este jednu vec prelozit. Malo by to byt v gondorskom prip. velmi pribuznom jazyku.
"Hollen i ven
In gyrth han agorer
A han beriar in gyrth
Hollen i ven"

Reklama
vala

Príspevky 3839
Príspevok17.08.2008 - 13:47     Citovať
Je to napis ktory bol na vstupe do Ciest mrtvych. Smile

Hollen i ven
The way is shut.
Cesta je zatvorená.

In gyrth han agorer
It was made by those who are dead
Postavili ju tí, ktorí sú mŕtvi

a han beriar in gyrth
and the Dead keep it.
a Mŕtvi ju strážia.

Hollen i ven.
The way is shut.
Cesta je zatvorená.

Mimochodom, ten tvoj "gondorský prip.velmi pribuzny jazyk" je sindarcina Smile

A ked uz sme pritom, tak len pre teba:

elf

Príspevky 193
Príspevok17.08.2008 - 14:07     Citovať
Ono to bolo velmi jednoduche, to teraz priznavam. Ked to das do google tak ty to hned vyhody odpoved. Co je skoda, kedze som vas chcel trochu potrapit. Ale musim priznat ze ja to nemam z netu. Nejake taketo preklady(z jazykov stredozeme do angliny) su sucastou soundtracku Return of the kings-Complete recorings. Co sa tyka ten sindarciny tak som si to kontroloval a mas pravdu. Povodne som myslel ze to je v gondorskom jazyku, kedze ten napis urobili ludia ktory boli pribuzny z gondorskym narodom.

vala

Príspevky 3839
Príspevok17.08.2008 - 14:12     Citovať
Ja to mam z podobnej veci, ktoru som nasiel na nete, je to z ROTK a su tam vsetky piesne v troch jazykoch a to v elfstine, anglictine a cestine, do slovenciny som to prelozil ja z anglictiny. A ak si nas chcel potrapit, potom si mal vylucit Google ako pramen. Aj ked som zvedavy komu by sa to potom chcelo, lebo tu na fore je velmi rozsierny Klub lenivych :yawn:

Pohlavie:MužEstel
vala

Príspevky 271
Príspevok17.08.2008 - 14:41     Citovať
Fealiath Napísal(a):
No na Glocha samozrejme ze dolahla smrt ked sa vykupal v lave, kam ho aj s Prstenom zhodil Frodo, bez toho by Prsten zniceny nebol, keby Glum nezleti aj s Prstenom dole do Hory osudu.

no ved hej ale ja myslim ze by gloch zomrel aj bez toho aby sa "vykupal" v lave
proste po case zostarol a umrel ked uz nema prsten
-tak som to aj myslel Cool
elf

Príspevky 193
Príspevok17.08.2008 - 14:48     Citovať
Kdo bol v stredozemi najstarsi? Question

vala

Príspevky 3839
Príspevok17.08.2008 - 15:00     Citovať
Hmm, ze by Illuvatar? Laughing

Ale ak myslis v Stredozemi v case Vojny o Prsten, tak to boli Istari, spolocne so Sauronom. Dalej by mali nasledovat Vzneseni elfovia, trpaslici, enti a potom ludia a dalej sa mi uz nechce rozmyslat ... :yawn:

elf

Príspevky 193
Príspevok17.08.2008 - 15:13     Citovať
No ja som to myslel trosku konkretnejsie. Napriklad taky Cirdian bol asi najstarsi medzi elfami(prykrat spomenuty je Silmarillione) , potom asi nasledovala Galadriel a Elrond. Lenze taky Enti - ako stary vlastne oni boli? Question Skratka chcel som urcite poradie najstarsich bytosti v stredozemi.
Aj ked s timi Istarmi mas asi pravdu a to oni boli najstarsi.

vala

Príspevky 3839
Príspevok17.08.2008 - 15:24     Citovať
Mno, tak Istari boli stvoreni este pred pociatkom Ardy, takze to sa akoby nerata. Po nich nasledovali Prvorodeni, z ktorych mohol byt najstarsi Cirdan, potom Galadriel, Celeborn, Elrond (ten sa totiz narodil az v Stredozemi) a potom je to vlastne uz celkom jedno, lebo pri elfoch je par rokov hore-dole zanedbatelnych. Lenze musime brat do uvahy aj Stromobrada a jeho entov, ktori boli stvoreni na ochranu stromov pred trpaslikmi a nie som si celkom isty, ci tito elfovia, ktori boli v Stredozemi boli starsi ako enti alebo nie, ale silno o tom pochybujem, pretoze by sa museli prebudit uz pri jazere Cuivienen a to je dost nepravdepodobne, ze by vsetci boli na Ea tak dlho, takze budem vo svojich predpokladoch pracovat s tym, ze enti boli starsi ako elfovia. Z trpaslikov mohol byt najstarsi Dain a z ludi mozno nejaky Cierny Numenorejcan, mozno Mouth of Sauron, ale zistovat, kto z ludi bol najstarsi je velmi zdlhave a ja som lenivy Very Happy

Ale priblizne takto nejako by to mohlo byt, kto ma nieco proti, tak ocakavam jeho teoriu. Ako zdroj som pouzil vlastnu deravu hlavu a jej logicke uvahove pochody. Cool

Naposledy upravil Fealiath dňa 17.08.2008 - 17:29, celkom upravené 1 krát
vala

Príspevky 271
Príspevok17.08.2008 - 17:26     Citovať
urcite ku najstarsim patri stromobrad sta najstarsi ent
pak netreba zabudat ani na toma bombadila

istari no tak ak ich ratame tak oni ale kedze boli skor ako cela stredozem tak ich neratajme

a pak prvorodeni...
Pohlavie:MužHurin
vala

Príspevky 352
Príspevok19.08.2008 - 17:51     Citovať
Estel Napísal(a):

pak netreba zabudat ani na toma bombadila

Presne tak. Tom Bombadil veseli to chlap Smile
Ani srnka netusi co je on vlastne zac ale urcite patri k najstarsim vo vtedajsiej stredozemi. A mozno bol aj najstarsi.

Lacho calad! Drego morn!

!!!KAMPAŇ - ZACHRÁŇME STREDOZEM!!!
viac info: www.lotrgame.forumup.sk
Reklama
vala

Príspevky 271
Príspevok19.08.2008 - 19:08     Citovať
a napadla ma este aj opucha
pokial viem tiez sa v knihe pisalo ze je poriadne stara
vala

Príspevky 352
Príspevok19.08.2008 - 19:15     Citovať
Opucha to bol potomok Ungoliant?

Lacho calad! Drego morn!

vala

Príspevky 3839
Príspevok19.08.2008 - 20:33     Citovať
As you say, Hurin Smile

Mimochodom, kto bol Tom Bombadil som tu uz vysvetloval, on tam absolutne nepatril, kedze sa tam ocividne vobec nehodi a ocividne s tym vsetkym nema nic spolocne... Ale nebudem si zbytocne drat prstiky na vas, je to zbytocne...

vala

Príspevky 352
Príspevok19.08.2008 - 20:39     Citovať
Ano, viem co si tu uz pisal ale predsa len si myslim ze uplne vynechat by sme ho nemali. V knihe bol.

Lacho calad! Drego morn!

vala

Príspevky 3839
Príspevok19.08.2008 - 20:45     Citovať
Ano, v knihe bol, ale kedze bol uplne z inej mytologie tak je podla mna bezpredmetne diskutovat o tom, kolko ma rokov, kedze ho nemozeme nikam zaradit... Mohol tam byt omnoho skorej ako Illuvatar, mohol sa tam narodit niekolko minut predtym, ako je prvy raz spomenuty. Jeho vek proste nedokazeme urcit

Nová téma Nová téma   Odpoveď Pošli odpoveď Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  
Strana 5 z 8

Google