Aby v tom nebol Fealiath sam, pripajam sa:
Predslov a prolĂłg
Moji hrdinovia predstavujĂş mĹ?a samu, tĂ˝m, kĂ˝m by som chcela byĹĽ, ale aj noÄnĂŠ mory a zle strĂĄnky Ĺživota.
PrĂbeh je z veÄžkej Äasti inĹĄpirovanĂ˝ Tolkienom, ale aj prĂbehmi ktorĂŠ nĂĄs obklopujĂş.
Tento prĂbeh je hlavne o troch dievÄatĂĄch, ktorĂŠ sa ocitnĂş vo svete, kde nepoznajĂş elektriku, autĂĄ, penicilĂn... Zato tam vlĂĄdnu Äary, tajomnĂŠ bytosti a bĂĄjne zvieratĂĄ.
Tri dievÄatĂĄ sĂş najlepĹĄie kamarĂĄtky a poznajĂş sa veÄnosĹĽ.
Aglaroi je diskotĂŠkovĂŠ dievÄa. MĂĄ rada noÄnĂ˝ Ĺživot a peknĂ˝ch chlapcov. Nikdy vĹĄak nikoho nemilovala. Aglaroi je veÄžmi peknĂĄ blondĂna z modrĂ˝mi oÄami. Je veÄžmi ĹĄtĂhla, obÄas panovaÄnĂĄ a namyslenĂĄ. NeverĂ, Ĺže mĂ´Ĺže byĹĽ nieÄo lepĹĄie ako piatkovĂŠ tancovanie.
Gjeroj je trochu plachĂĄ, trochu ĹĄialenĂĄ a trochu popletenĂĄ. Sama nevie Äo hÄžadĂĄ ani Äo chce. Vie vĹĄak celĂŠ dni plĂĄnovaĹĽ a hovoriĹĽ keby. Gjeroj mĂĄ olivovĂŠ oÄi a tmavo plavĂŠ vlasy. O postave by sadalo povedaĹĽ, Ĺže je akurĂĄt.
VedĹžoy je dievÄa mĂşdrych knĂh a uÄenia. Vie Äo znamenĂĄ slovo svet, ale nikdy neprekroÄila hranice svojej krajiny. Farba oÄi je zvlĂĄĹĄtne zelenohnedĂĄ a vlasy sĂş orieĹĄkovej farby. Ani vo sne by ju nenapadlo, Ĺže vedieĹĽ vĹĄetky hlavnĂŠ mestĂĄ nie je v Ĺživote dĂ´leĹžitĂŠ.
P.S.: PrepĂĄÄte za vĹĄetky gramatickĂŠ chyby.
ZvlĂĄĹĄtny sen
,,NĂĄdhernĂ˝ film. Ale ani kniha nie je zlĂĄ.â povedala Gjeroj a vypla telku. ,,Ja som knihu neÄĂtala ale film ma dojal. Äo myslĂĹĄ kde mĂ´Ĺže byĹĽ Aglaroi?â opĂ˝tala sa VedĹžoy a pozbierala prĂĄzdne obaly z lupienkov. ,,Asi niekde sa dobre zabĂĄva. Je to jej vec, Äo bude poÄas piatkovĂ˝ch veÄerov robiĹĽ. A vĂ´bec, poÄme spaĹĽ.â Po prezleÄenĂ do pyŞåm si Äžahli do svojich postelĂ. Ani jedna nezaspala pokĂ˝m nepriĹĄla Aglaroi. TvĂĄrili sa, Ĺže spia. Aglaroi pri pohÄžade na nich vedela, Ĺže nespia a ÄakajĂş na Ĺ?u. V duchu bola veÄžmi rada, pretoĹže vedela, Ĺže im na nej zĂĄleĹžĂ. Ä˝ahla si a po chvĂli vĹĄetky zaspali.
Je to sĂce zvlĂĄĹĄtne, ale vĹĄetky tri mali skoro rovnakĂ˝ sen. VĹĄetky tri cvĂĄlali na koĹ?och, po trĂĄvnatĂ˝ch lĂşkach. Boli to obrovskĂŠ plĂĄne akĂŠ sa dnes len tak nevidia. Miestami z trĂĄvy vystupovali holĂŠ skaly a kde tu bol malĂ krĂÄok, ktorĂ˝ sa akoby bĂĄl rĂĄsĹĽ vyĹĄĹĄie, aby neurazil trĂĄvu. Ani nevedeli kam cvĂĄlajĂş keÄ sa pred nimi vynorila nejakĂĄ starĹĄia Ĺžena. Do tvĂĄre jej poriadne nevideli, ale videli oÄi. Ĺ edĂŠ oÄi, v ktorĂ˝ch bola lĂĄska, strach, mĂşdrosĹĽ, vzneĹĄenosĹĽ a dlhĂ˝ Ĺživot. OtoÄila sa im chrbtom a ukĂĄzala na zĂĄmok ktorĂ stĂĄl na kopci. Z niÄoho niÄ sa ocitli na dvore zĂĄmku. ZĂĄmok bol plnĂ˝ vzneĹĄenĂ˝ch ÄžudĂ, nie pyĹĄnĂ˝ch, ale mĂşdrych. VĹĄetci sa im klaĹ?ali. V tom sa presunuli do jaskyne, kde zo stropu viseli stalaktity. Niekde zo zeme stĂşpali stalagmity a sem tam boli uĹž aj stalagnĂĄty. V jaskyni bola obrovskĂĄ zima. S poza nich sa ozval hrmot a oni sa otoÄili. KaĹždĂĄ z nich videla inĂş zbraĹ?. VedĹžoy videla oĹĄtep, Gjeroj luk a Aglaroi meÄ. KeÄ zbranĂ chceli dotknúż, vĹĄetko zmizlo. EĹĄte dlho spali kĂ˝m sa zobudili.
PrvĂĄ vstala VedĹžoy a keÄ videla, Ĺže jej kamarĂĄtky eĹĄte spia, potichu sa vybrala do kuchyne urobiĹĽ raĹ?ajky. Vybrala hriankovaÄ a zaÄala robiĹĽ hrianky. O chvĂÄžu na to sa zobudila Aglaroi a jemne zobudila Gjeroj. ,,Gjeroj, vstĂĄvaj! Je veÄža hodĂn.â ,,EĹĄte chvĂÄžuâ, odpovedala Gjeroj a prevrĂĄtila sa na druhĂş stranu. ,,Älovek by povedal, Ĺže ja budem rĂĄno vyspĂĄvaĹĽ. No tak nehnevaj ma a vstaĹ?!â rozÄĂşlila sa Aglaroi a stiahla s nej perinu. ,, VeÄ uĹž som hore!â vyprskla Gjeroj a zĂvajĂşc vstala. Aglaroi sa pomaly presunula do kuchyne. ,,BrĂŠ rĂĄno!â pozdravila VedĹžoy a zobrala si z chladniÄky jogurt. ,, BrĂŠâ, odpovedala VedĹžoy. LemravĂ˝m krokom sa do kuchyne doplazila Gjeroj. ,, BrĂŠ rĂĄnoâ, pozdravili Gjeroj dvojhlasne. TĂĄ len kĂ˝vla rukou. Sadla si za stĂ´l, naliala si mlieko a napila sa. Pomaly si uvedomovala, Ĺže uĹž nespĂ a sedĂ za stolom. KeÄ uĹž bola plne pri zmysloch, prehovorila: ,, Dnes sa my snĂval veÄžmi, ale veÄžmi zvlĂĄĹĄtny sen. CvĂĄlali sme na koĹ?och a objavila sa tam takĂĄ ÄudnĂĄ Ĺžena, ktorej nebolo vidieĹĽ do tvĂĄre. Zrazu sme boli na zĂĄmku, a mnoĹžstvo ÄžudĂ sa nĂĄm klaĹ?alo. A na koniec tam bol nĂĄdhernĂ˝ luk a ĹĄĂpi.â VedĹžoy prestala ĹžuĹĽ hrianku. ,,Mne sa snĂvalo to istĂŠ, len na konci nebol luk, ale kopia.â V tom Aglaroi zostala Ăşplne zarazenĂĄ.,, Vy Ĺžartujete? Mne sa to snĂvalo tieĹž, len na konci bol meÄ.â VĹĄetky tri sa po sebe dĂvali a dlho bolo ticho. PrvĂĄ na slovo sa zmohla Gjeroj:,, To je dosĹĽ divnĂŠ. Ako je moĹžnĂŠ, Ĺže sa nĂĄm snĂvalo skoro to istĂŠ?â
chcem pocut kritiku dobru aj zlu. ak chcete pokraÄovanie tak napiste