K hraniciam sa blížila behom vysoká šľachovitá postava odetá v zelenom. Vojaci spozorneli, no niektorí spoznali Callina. V ústrety mu vyšiel starý dôstojník darnských sekerníkov, dávny priateľ Rallina.
„Odchádzaš?“ opýtal sa. Callin prikývol a starému veteránovi vložil do rúk listinu, ktorú mu dal lord Kiron. Dôstojník si hladkal bradu a keď dočítal, udelil niekoľko rozkazov a Callinovi doniesli batoh spotravinami. Callin sa začudovne pozrel.
„V listine sa píše, že ťa máme vybaviť na cestu,“ vysvetlil dôstojník.
„Ale ja idem naľahko,“ povedal Callin a zhodil si batoh z pliec. „Mám však jednu prosbu. Potrebujem napísať dva listy. Je to možné?“
Dôstojník prikývol a pokynul jednému z vojakov, aby odprevadili Callina do veliacej budovy. Callin si sadol za stôl a začal písať; jeden list lordovi Kironovi a druhý aliancii hraničiarov. Obsah bol krátky, vzhľadom na to, ako dlho Callin písal.
„Môžem pre vás ešte niečo urobiť?“
Callin sa zamyslel. V zrube mu zhorel aj luk a cestovný plášť. Hlavne luku mu bolo ľúto. Bol to znamenitý nástroj, od hraničiarov zo západného Urdothu ako dar k prijatiu medzi chodcov. Vypýtal si teda luk, šípy aj plášť. Všetko dostal, no spokojný nebol.
Rýchlo sa vytrhol zo všedných myšlienok. Premohlo ho pomyslenie na Fíriel. Zaťal zuby, poďakoval sa a požiadal, aby mu otvorili bránu. O chvíľu nechal rodný Amir opäť za chrbtom. Teraz to už však mohlo byť navždy.
Sedel pri ohni a jedol slabo upečené mäso jarabice, ktorú zostrelil. Celý deň sa namáhal len preto, aby dostihol únoscov. Bol tak blízko, že ich svojim zrakom dobre videl. Bol však slnečný deň a Callin odhadoval, že majú asi pätnásťmíľový náskok. Teraz však bol večer a mladý chodec si musel ponaťahovať údy. Dostal sa do územia, kde vládne len divočina a až kým nedôjde k Severným vrchom, bude ho čakať holá pláň. Modlil sa, aby kultisti zabočili a išli cez Lesný priesmyk.
Prichytil sa, ako ľahostajne myslí na pomstu. Mal neblahý pocit, že už mu snáď netreba zachrániť Fíriel, iba zabiť veľkňažku.
Náhle pochopil, že pri zaháľaní ho budú prepadávať len čierne myšlienky. Ešte raz sa ponaťahoval, nasypal na oheň vlhkú hlinu a rozbehol sa na sever. Opustil malý lesík a uvidel, čo ho čaká, ak kultisti nezmenia smer. Pláne náreku. Po svojej pravej strane videl Východné bašty, po ľavej zas zelené kopce Fel-Almiru, no pred ním ležala púšť z trávy. Potriasol hlavou a pridal do kroku. Marilo sa mu, že v diaľke vidí táborový oheň. Možno už dnes v noci...
Ako sa blížil k ohňu, začal rozoznávať hlasy trpaslíkov. Opitých. Preklial skutočnosť, že nenašiel tých, ktorých hľadal. Trpaslíci mali okolo tábora rozostavené vlajky, z ktorých bolo jasné, že patria ku klanom z Východných bášt. Callin sa teda narovnal a vstúpil do kruhu ohňa. Trpaslíkov bolo zopár, asi len tri tucty a niektorí už boli takí naliati pivom, že upadli do bezvedomia. Callina si nevšímali, ba jeden trpaslík, okolo ktorého prichádzal mu ponúkol napiť z džbánu. Callin si však všimol, že pár metrov od ohňa, tam, kde sa už svetlo nešírilo, stál trpaslík so založenými rukami.
„Zdravím ťa,“ pozdravil sa Callin. Trpaslík sa otočil a usmial sa.
„Priateľu, vítam ťa. Nemyslel som si, že v šírej planine sa obajví chodec. Čo ťa privádza do týchto nehostinných končín?“
„Prenasledujem skupinu... skupinu...“ Callin sa odmlčal, lebo nevedel kultistov opísať. A povedať „skupinu odenú v čiernom“ sa mu zdalo trápne.
„Po pláni išla skupina kultistov, ak hľadáš ich,“ prerušil jeho premýšľanie trpaslík. „A viedli aj mladú elfku, pokiaľ som dobre videl.“
Callin sa naňho spýtavo pozrel. V trpaslíkových očiach sa zablysol malý plamienok radosti. „Napadli sme ich. Z tridsať člennej družiny ich ostalo desať, no žial, zajatkyňu sme neoslobodili.“
„Ako sa mohli dostať tridsiati za hranice Amiru bez povšimnutia?“ nahlas rozmýšľal Callin. Trpaslík mu nečakane odvetil.
„Sledovali sme ich. Prepravili ich na lodi akýsi Dorgončania. Amir zjavne nečaká námorný útok a už vôbec nie zo západu, preto tam nebola nijaká hliadka.“ Callin zmĺkol. Dorgon neustále viac slúžil Kultu a bál sa, že kvôli tomu sa rozpúta medzi urdothskými národmi občianska vojna. Z týchto zlých správ začal cítiť svoju slabosť.
„Prečo ste tu?“ opýtal sa trpaslíka.
„Sledujeme všetkých kultistov. Lovíme ich,“ odvetil a trpko sa usmial. „To všetko vďaka môjmu strýkovi Ruigovi. On nás vyburcoval proti Kultu.“
Callin sa rozžiaril. „Si synovec Ruiga? V tom prípade som dvojnásobne rád, že som vás stretol. Som jeho priateľom. Moje meno je Callin.“
„Ja som Gurin. Strýko mi vaše meno spomínal. Pred rokom odišiel z našich vrchov a vydal sa do Noldronu. Vraj, aby stretol
akéhosi mladíka, Callina,“ povedal s úsmevom a odmlčal sa. „Mal by si u nás ostať na noc. Je vidieť, že si unavený.“
Callin vďačne prikývol. Obzrel sa po táborisku a aj po pláni naokolo, akoby čakal nebezpečenstvo. Jeho zrak však opäť upútali trpaslíci. Sedel už len jeden a aj ten sa už len kýmacal z jednej strany na druhú. Netrvalo dlho a úplne sa prevrátil na bok a začal chrápať.
„Prečo tak pili?“ zaujímal sa Callin.
„Starý trpasličí zvyk. Oslávili víťazstvo,“ vysvetlil Gurin. Potom podišiel k ohňu a z jedného koženého batoha vybral fľašu vína.
„Ak chceš ísť na sever, dlho nepocítiš na jazyku takú slasť. Napi sa,“ pobádal Gurin Callina, ktorý si nakoniec upil. Víno bolo suché a sladké. Obaja si potom sadli a pri dohárajúcom ohni rozprával Gurin mladému chodcovi o nástrahách pláne, no aj o svojich činoch, ktoré ho medzi trpasličím ľudom preslávili.

Zabi ohyzda, zachrániš Stredozem!
www.lotrgame.forumup.sk