Kniha 1.; Kapitola 8 - Hmla na Mohylových vrchoch

Sieň ohňa je diskusia o Panovi prstenov kapitolu po kapitole. Každý tyzden sa prebera jedna kapitola.

Moderátor: Správcovia

Kniha 1.; Kapitola 8 - Hmla na Mohylových vrchoch

Poslaťod mashishka v 20.05.2006 - 18:12

Kapitola začínajĂşca sa poslednou nocou v dome Toma Bombadila a Zlatoočky, pokračujĂşca poslednĂ˝m Ăşsekom cez StarĂ˝ Hvozd, zĂĄhadnĂ˝ kameĹ?, tajomnĂĄ hmla a nĂĄsledne stretnutie sa Mohylovou PrĂ­ĹĄerou z ktorĂŠho ich vyslobodil Tom.

Po oddychovej kapitole v dome Toma, bola tĂĄto pre mĹ?a opäż napĂ­navou a nedokĂĄzala som pochopiĹĽ ako je moĹžnĂŠ, Ĺže najedenĂ­ hobiti zaspali na takom mieste, po dĹ?och oddychu, veď ten kameĹ? pĂ´sobil ako vĂ˝straĹžnĂŠ znamenie, ale MohylovĂĄ PrĂ­ĹĄera ich asi nejakĂ˝m tajomnĂ˝m spĂ´sobom uspala. ( TakĂŠ vysvetlenie je lepĹĄie :lol:, nemohli za to lenivĂ­ hobiti. Nie, nie. :roll:) Hmla na mĹ?a pĂ´sobila straĹĄidelnĂ˝m dojmom, rovnako ako " hlbokĂ˝, studenĂ˝ hlas vychĂĄdzajĂşci kdesi spod zeme", ktorĂ˝ volal na Forda " UĹž ĹĽa čakĂĄm! " Potom si Forodo naĹĄĹĽastie spomenie na Toma, povie tĂ˝ch pĂĄr verĹĄov a Tom dohopkĂĄ akoby sa nechumelilo, zaspieva tam pesničku a je po vĹĄetkom. (Tom rulezz!!!) :lol: EĹĄte ich aj odprevadĂ­. (SkvelĂ˝ Tom)

Celkovo dobrá kapitola. Viem si predstaviť čítať ju niekde v tme, niekomu kto tento príbeh nepozná. SpOOooOOoOky!!! :lol:
Naposledy upravil mashishka dňa 10.03.2007 - 18:28, celkovo upravené 1
Obrázok

Obrázok
Obrázok užívateľa
mashishka
admin
admin

Poslaťod tower v 20.05.2006 - 18:30

k tejto kapitolke stale mam jednu vyhradu - ako je mozne ze zaspali, no dobre to by som este vedel nejak pochopit, ale ako je mozne za furt len zaspavaju!? to sa vobec nepoucili z toho ako zaspali pri vrbici? nepoucitelni.. ako ludia
a tiez booli divne ako si tam nahi hopkali po tej mohyle nakonci...
tom sa pre mna stal este zahadnejsi po tom ako len tak jednoducho zlomil mohylovu priseru
Obrázok užívateľa
tower
vala
vala

Poslaťod Radeon v 21.05.2006 - 23:05

Toto je uz taka napinavejsia kapitola ako ta pred tym. Najprv prve lucenie s Tomom... a potom uz cesta cez Mohylove vrchy... Mne sa tam pacila cast ako sa hobiti pozeraju na sever na ciel ich cesty a vsetko vyzera dobre... ale v tom as Frodo otoci a uvidi Mohylove vrchy... taky pekny kontrast... Potom zaspali po jedle (ved kto by nezaspal? teplo, najedeny, pasuce sa poniky... no proste idylka :) ) potom ta temnejsia cast... mohylova prisera... take ozivenie a uputanie citatela... Potom sa zas objavi "Tom nĂĄĹĄ Tom" a vĹĄetko je zas ok :)
Tato kapitola sa mi paci aj pre tie zvraty deja... proste daslia dobra kapitola :)
Už aj ja mám svoj blog :P http://www.radeon-blog.com/
Obrázok užívateľa
Radeon
vala
vala

VIII. kapitola - Mlha padĂĄ na MohylovĂŠ vrchy

Poslaťod embuck v 22.05.2006 - 15:42

Hobitie lucenie so Zlatenkou, potom s Bombadilom, so Starym hvozom. Potesitelne je ze nas uz Tolkien nestrasi atmosferou nebezpecnych stromov ako VI. kapitole, tu je Hvozd celkom bezbranny, az mierumilovny.
No ako vystraha sluzi pohlad na Mohylove vrchy, slubujuci nejake to dobrodruzstvo.
Hobitie zaspanie pri mohyle sa im asi neda vytknut vsak nepoznali kavu :disgus: ale to hrozostrasne prebudenie, volanie Cakam na teba! uff tuto kapitolu neodporucam citat malym detom s velkou predstavivostou, so vsetkym tym mrazenim, zaklinanim...

Lenze hobiti sa len tak nevzdavaju, a aj v tom poslednom sa nachadza zrnko odvahy. Frodo si spomenie na Toma a zrazu slnko svieti aj v mohyle...

Najviac sa mi pacilo poodhalenie smutnej historie Severneho kralovstva. Aj Hraniciari a mozno samotny Aragorn boli spomenuti ako
synovia zabudnutych kralov, ktori chodia osamelo a ochranuju bezstarostnych ludi pred zlom

Zaroven hobiti dostanu tak dolezite dyky, dielo zapadu, ale to veeelmi predbieham
embuck blog! WWWW Som blogoholik
Obrázok užívateľa
embuck
admin
admin

Poslaťod Melherucorma v 23.05.2006 - 11:43

Tak v tejto kapitole sa hobiti lucia s Tomom a Zlatenkou.Po dopoludnajsom putovani si oddychnu a najedia sa pri kameni pricom zaspia.Zobudia sa do hmly,v ktorej sa navzajom stratia.Stretnu sa az pri mohyle kam ich odniesla Mohylova prisera,pricom zo spanku precitne iba Frodo.Basnickou privola Toma,ktory hravo porazi Mohylovu priseru.Hobiti si odtial zoberu mece(dlhe dyky).Po druhy raz sa rozlucia s Tomom a na jeho radu sa vyberu do Svazin do hostinca U Skakaveho ponika.
The world was fair, the mountains tall,
In Elder Days before the fall
Of mighty kings in Nargothrond
And Gondolin, who now beyond
The Western Sea have passed away:
The world was fair in Durin's Day.
Obrázok užívateľa
Melherucorma
trpaslík
trpaslík

Poslaťod tower v 24.05.2006 - 17:27

Aragorn III. píše:Tak v tejto kapitole sa hobiti lucia s Tomom a Zlatenkou.Po dopoludnajsom putovani si oddychnu a najedia sa pri kameni pricom zaspia.Zobudia sa do hmly,v ktorej sa navzajom stratia.Stretnu sa az pri mohyle kam ich odniesla Mohylova prisera,pricom zo spanku precitne iba Frodo.Basnickou privola Toma,ktory hravo porazi Mohylovu priseru.Hobiti si odtial zoberu mece(dlhe dyky).Po druhy raz sa rozlucia s Tomom a na jeho radu sa vyberu do Svazin do hostinca U Skakaveho ponika.

fakt? kto by to bol povedal....
a co nejaky subjektivny pocit?
Obrázok užívateľa
tower
vala
vala

Poslaťod embuck v 24.05.2006 - 21:16

ale aspon sa vyjadril :)
embuck blog! WWWW Som blogoholik
Obrázok užívateľa
embuck
admin
admin

Poslaťod Arwen v 25.05.2006 - 16:37

MohylovĂŠ vrchy ma nebavili.Ako tam leĹžali v bielom... :?
Obrázok užívateľa
Arwen
trpaslík
trpaslík

Poslaťod Nienor v 23.02.2007 - 17:02

Je to jedna z mojich oblubenych kapitol.
To ako lezali v tej hrobke ta prisera potom aj to vyslobodenie sa mi velmi lubilo.
Aj opis toho prostredia tam bol dobrĂ˝. TakĂ˝ tajomnĂ˝ take ja rada :D
Obrázok užívateľa
Nienor
dunadan
dunadan

Poslaťod Laurellin v 18.03.2007 - 17:11

jj velmo dobra kapitolka vobec som sa nenudila :book:
Obrázok užívateľa
Laurellin
elf
elf

Dobra kapitola

Poslaťod Barahir v 20.03.2007 - 16:34

Ja mam tuto kapitolu velmi rad. Asi majviac sa mi na nej paci ta spojitost s minulostou. Myslim s Arnorom a kralom cernoknaznikom a tak ...
Tiez ma zaujalo to ako Bombadil hovoril v podstate v naznakoch o Dunandanoch a Severnom kralovstve. Hlavne ked som to cital druhykrat tak som si uvedmil o com to vlastne hovori
A samozrejeme aj opis numenorskych dyk ...
Obrázok užívateľa
Barahir

Späť na Sieň ohňa

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia