Filmove diskusie

Všetko možné o trilógii novozélandského režiséra Petera Jacksona: Pán Prsteňov

Moderátor: Správcovia

Filmove diskusie

Poslaťod embuck v 02.10.2006 - 09:46

Filmove diskusie v tejto teme su otvorene pre podnetne rozhovory o filmovej trilogii Petera Jacksona, ak niekto videl aj film zo 70 rokov od Ralpha Bakshiho, moze pokojne cerpat inspiraciu aj tam.

Diskutujte o rozdieloch medzi filmom a knihou o hercoch, o kladoch a zaporoch filmoveho spracovania.

A nezabudnite,
nove temy byvaju len prinosom do diskusie
a zaroven pozor na odbocovanie od temy, potom sa neda orientovat
embuck blog! WWWW Som blogoholik
Obrázok užívateľa
embuck
admin
admin

Poslaťod ante v 17.11.2006 - 22:00

No mĹ?a film uchvĂĄtil na prvĂ˝ raz, aĹž potom som si kĂşpila knihy, rozdiel tam je, to je jasnĂŠ. Asi najviac mi tam chĂ˝bal Tom Bombadil, ktorĂŠho vynechanie si Jackson naozaj mohol odpustiĹĽ. Po zhliadnutĂ­ rozĹĄĂ­renĂ˝ch verziĂ­ vĹĄetkĂ˝ch troch dielov ani vlastne uĹž nemĂĄm dĂ´vod pozeraĹĽ tie klasickĂŠ čo boli v kine, lebo "extendedky" sĂş takmer dokonalĂŠ a uĹž mi tam vĹždy bude niečo chĂ˝baĹĽ .
Obrázok užívateľa
ante

Poslaťod Ichthys v 27.11.2006 - 16:10

ante píše:No mĹ?a film uchvĂĄtil na prvĂ˝ raz, aĹž potom som si kĂşpila knihy, rozdiel tam je, to je jasnĂŠ. Asi najviac mi tam chĂ˝bal Tom Bombadil, ktorĂŠho vynechanie si Jackson naozaj mohol odpustiĹĽ. Po zhliadnutĂ­ rozĹĄĂ­renĂ˝ch verziĂ­ vĹĄetkĂ˝ch troch dielov ani vlastne uĹž nemĂĄm dĂ´vod pozeraĹĽ tie klasickĂŠ čo boli v kine, lebo "extendedky" sĂş takmer dokonalĂŠ a uĹž mi tam vĹždy bude niečo chĂ˝baĹĽ .

werbo píše:ja to dobry film

Myslím že by bylo lepší psát své názory na film do jiných diskuzí v této místnosti. Podle mě by bylo lepší kdyby sem psali jen admini a moderátoři ohledně aktualizací a podobně. Nováčci se pak nebudou muset prodírat vašemi názory na film a podobně... Na to sou místnosti Spolocenstvo prstena, Dve veže, Navrat krala a jiné ...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obrázok užívateľa
Ichthys
hobit
hobit

Poslaťod GrRrg v 23.12.2006 - 19:18

myslim si,ze filmy pan prstenov boli dobre spravene a este je dobre,ze existuju aj tie rozsirene verzie,ale ja ibch bohuzial nemam...a este ze tie diely isli dost rychlo po sebe natocene...lebo by som to nevydrzal
Obrázok užívateľa
GrRrg
hobit
hobit

Poslaťod Eragon v 06.02.2007 - 11:09

Ked som videl pp1 v kine tak som chcel vidiet aj 2 a 3
Obrázok užívateľa
Eragon

Poslaťod Fealiath v 06.02.2007 - 12:40

A este by si nam mohol prezradit aj ze preco, aby to nebolo take suche konstatovanie...
Obrázok

Pre nostalgikov - staré fórum
http://beta.panprstenov.com/

Kto vysvetlí Radeonovi, že the sa nedáva pred mená, má u mňa pri najbližšom stretnutí pivo, alebo kofolu, proste whatever :)
Obrázok užívateľa
Fealiath
vala
vala

Poslaťod Andy v 06.08.2007 - 15:17

v panovi prstenov sa mi najviac paci sauron a kral nazgulov. vo filme su dobre spravene bitky a aj kostymi postav. film ma velmi zaujal kvoli detailom a spracovaniu.

su to moje najoblubenejsie filmy a rad si ho pozriem sam ale aj s otcom. :thumbsup: :D
Andy

Poslaťod Legolas17 v 21.08.2007 - 08:52

film bol uplna bomba uplne som sa don zamiloval....ale sklamali ma v 3 ze im na pomoc dosli duchovia v knizke to bolo inak a lepsie ale stale to je jeden z najlepsich filmov

MA NEKDO ROZSIRENU VERZIU PAN PRSTENOV 1 2 alebo 3?
Kazdy den zite ako by to mal byt Vas posledny!:D
Obrázok užívateľa
Legolas17

Poslaťod Niromwell v 21.08.2007 - 10:22

S PP som sa zoznamila cez film este v case mojej manie do HP. Hladala som v nom prvky HP, po jeho zhliadnuti to uz bolo naopak :coverlaugh: PP ma vsetko, co mi v HP akosi chybalo: krajiny ako zo snov, nerealne postavy... pretina akukolvek spatost s realitou, a to sa mi paci. Mala som pocit, akoby som ten pribeh hladala uz hrozne dlho a teraz ho konecne nasla. A velmi obdivujem tie roznorode charaktery postav tak uzasne stvarnene vo filme a vykreslene tiez v knihe :bowdown:
Obrázok užívateľa
Niromwell
vala
vala

Poslaťod Mag v 09.03.2008 - 23:10

Pre mna je najlepsim Tolkienovzm titulom Hobbit, samozrejme filmy boli pekne, rozsirene verzie vraj fakt stali za to ale spracovanie ktore bolo v rozhlase na pokracovanie sa mi neodmyslitelne spaja so skutocnostou, ze to zaujalo aj sestru, a navzse takato verzia viac prehlbuje fantaziu. Cakam teda na Hobbita, uvidime...
Mag

Poslaťod Elrandir v 09.03.2008 - 23:25

Mam Xtended verzie...a stoja za to... :thumbsup:
Obrázok
Obrázok užívateľa
Elrandir
hobit
hobit

Poslaťod Menelya v 10.03.2008 - 00:01

Elrandir píše:Mam Xtended verzie...a stoja za to... :thumbsup:

Vsetky?....Ja mam iba Navrat krala rozsireny a mozem povedat, ze je to skutocne dobre. Ostatne casti musia byt taktiez super (najviac by som si pozrela rozsirene Spolocenstvo) :roll:
...Never Say Never...
Obrázok užívateľa
Menelya
vala
vala

Poslaťod Hurin v 10.03.2008 - 16:28

Ja mam tiez vsetky dieli trilogie rozsirene. Su super a odkedy ich mam tak na obycajnu verziu ani nepomyslim
Lacho calad! Drego morn!
Obrázok užívateľa
Hurin
dunadan
dunadan

Poslaťod Atalanta v 10.03.2008 - 16:31

Hurin píše:Su super a odkedy ich mam tak na obycajnu verziu ani nepomyslim
Ja takisto. :)
"...like a bridge over troubled water I will ease your mind ... "
Obrázok užívateľa
Atalanta
elf
elf

Poslaťod Niromwell v 30.07.2008 - 14:12

nedeža - markíza 21:15- PPNK
celkom jasné inštrukcie na nedežný večer :)
Obrázok užívateľa
Niromwell
vala
vala

Poslaťod Almiel v 30.07.2008 - 17:56

Niromwell píše:nedeža - markíza 21:15- PPNK

jasné ako facka... škoda, že to dali tak neskoršie, pri dlžke filmu.. ale teším sa... :grindance:
Obrázok užívateľa
Almiel
trpaslík
trpaslík

Poslaťod Niromwell v 30.07.2008 - 19:38

pri premiére PPNK vysvetžovali Zo zákulisia či ako sa to volá, prečo to ide tak neskoro - nízka sledovanos PP - ani sa nečudujem, ked to už dávno predtým všetci. čo chceli, videli a oni tam vsunú reklamy a roztiahnu to sa 4 hod :disgus:
no pre mňa má atmosféru pozera to v tv, čaka a teši sa...
Obrázok užívateľa
Niromwell
vala
vala

Poslaťod alayn v 30.07.2008 - 20:29

mas pravdu ma to atmosferu lenze ja mam rodicov ktori radi znarodnuju obyvacku :lol: a ja musim ist spat a okrem toho nasich strasne stvu tie reklamy a mna teda tiez :disgus: neviem preco to tam musia kazdych 20 minut vteperit :crazy: kebyze tžak v polke filmu a potom dost tak fajn nech si mozem urobit jest nie? :D ale takto :evil:
Obrázok užívateľa
alayn
hobit
hobit

Poslaťod Almiel v 30.07.2008 - 23:36

nj, a tipujem, že pri takomto kinohite to bude presne po štvrhodinách :disgus: :twisted:
Obrázok užívateľa
Almiel
trpaslík
trpaslík

Poslaťod Denethor v 11.09.2008 - 21:35

Mnohí vežmi dobre viete, že J.R.R. Tolkien bol profesor lingvistiky a táto jeho profesia sa výrazným spôsobom premietala do jeho tvorby. Rasy a národy, ktorými zaplnil Stredozem, respektíve celú Ardu, obdaril svojimi vlastnými jazykmi. Aby si jednotlivé postavy rozumeli, a, aby sme im rozumeli aj my, dohovárajú sa spolu Obecnou rečou. Práve reč vznešených Valar, krásnych elfov a udatných Numenorcov patrí k dôvodom, prečo Tolkiena nemožno úspešne kopírova. Tolkien totiž nezostal pri tom, že napísal: ....a elfovia mali svoju reč.... On tú reč vymyslel. Vytvoril jej gramatiku, slovnú zásobu a dodal jej grafickú stránku v podobe rún. Svoj cit pre tvorbu jazykov využil aj v Obecnej reči, keď do nej vežmi elegantne vnášal regionálne prvky.

Takáto lingvistická košatos samozrejme vytvára problémy prekladatežom, ktorí sa snažia preloži literárne dielo čo najkomplexnejšie. Druhým problémom je "preloži" knihu do filmovej reči.

Týmto dvom témam sa budeme venova:

Začnime od filmu. Filmová reč si celkom logicky vyžiada svoju vlastnú verziu príbehu, ktorí chce vyrozpráva. Režisér a scenárista sú ďalšími fenoménmi, ktorí výrazne vstupujú do podoby sfilmovaného literárneho diela. Vo všeobecnosti môžeme poveda, že majú dve základné možnosti ako to urobi. Buď sa snaži o viac-menej dokonalý a identický prepis knihy /napr. Harry Potter/, alebo pracova s duchom knihy a jej konkrétnu podobu necha na svoju umeleckú licenciu. Prvá možnos skrýva nebezpečenstvo neúmerného predlžovania a spomažovania deja, druhá odmietnutie ponúknutej verzie milovníkmi pôvodnej verzie.

Prítomnos scenáristickej dvojice Walshová,Boyensová /s priamou spoluprácou Jacksona/ mala zaisti pre Pána prsteňov ideálnu strednú cestu. Walshová ako zručná scenáristka a dlhoročná spolupracovníčka Jacksona sa mala stara o scenáristicku fazónu, Boyensová ako uznávaná odborníčka na Tolkienove dielo mala stráži oného "ducha knihy". Mieru ich snaženia môžete ohodnoti každý sám v kine. Ja osobne mám pocit, že prevážila tendencia "dajme tam čo najviac z knihy", nie celkom k prospechu filmu.

Zosumarizujme si základné rozdiely medzi knihou Spoločenstvo prsteňa a filmom LOTR: SP. Rád by som predznamenal, že nejde o sériu výčitiek, čo vo filme nebolo a malo by, či naopak. Ide skôr o akúsi analýzu.

Prvou zmenou /celkom pochopitežnou/ je filmový prológ vožne čerpaný zo Silmarillionu, informácie potknute na úvod filmu si čitatež musí pracne vyčíta počas celej knihy. Ďalšou zmenou je čas medzi tým, čo Frodo získa prsteň a tým ako bude musie z rodného Grófstva utiec. V knihe prejdú roky, no vo filme má Gandaf na to, aby zistil kožká bije pár dní. Odlišnosou je tiež to, že zatiaž čo v knihe družina hobitov má takmer od začiatku štyroch /vlastne až pä/ členov, vo filme sa rozrastá náhodne. Zatiaž čo Farmár Červivec sa na plátne iba mihne, Tom Bombadil a elfske knieža Glorfindel chýbajú úplne. Spolu s čarodejom Radagastom Hnedým ide o tri najväčšie postavy, ktoré vo filme úplne chýbajú.

Postavou tak povediac navyše je Arwen, Elrondova dcéra. V knihe sa spomína, naznačuje sa aj jej vzah k Aragornovi, ale to je všetko. Tvorcovia filmu si zaiste povedali, že nech je Glorfindel akokožvek krásny a vznešený elf, elfka bude krajšia a vznešenejšia. /Z toho istého dôvodu uteká na koni spolu s Frodom./

Vážnou zmenou, a prvou ktorej nerozumiem je hranie sa s Aragornovým mečom. Podža knihy mal Elendilov dedič chodi so zlomeným Narsilom. Vo filme Narsil odpočíva vo Vododole a čo je horšie, nepadne ani slovo o tom, že je opä skutý do vojny, tentokrát pod menom Andúril. Ak to nie je zámer, posun do ďalšieho deja, tak potom ide o fatálnu chybu.

To, že vo filme "predčasne" vidíme Minas Tirith, Barad-dur, ale i palantir nie je žiadnym hriechom, ich zapojenie je logické a podarené.

Druhá čas filmu, od vytvorenia Spoločenstva ďalej je pomerne kompaktná so svojou predlohou, a možno čiastočne očakáva, že týmto smerom pôjdu aj ďalšie filmy. Napriek tomu práve tu je zmena pre mnohých najzásadnejšia. Počas pokusu porazi Caradharas sa Frodo pošmykne a stratí prsteň. Ako prvý ho zdvihne Boromir. Napriek tomu, že ho Frodovi vráti, ide o moment tvrdo zasahujúci do deja knihy. Po zahliadnutí filmu však tvrdím: duch knihy zostal bez úhony.! Vynechaná je bitka s vlkmi, ktorá vlastne prinútila Froda a spol. ustúpi do Morie. Odlišnosou je tiež to, že v knihe Gandalf nevedel, že v Morii je balrog - Durinova skaza, a hubitež elfov. Bitka v komnate Mazarbul by sa asi ažko porovnávala, snáď len poznámka, že na plátne má omnoho viac pozornosti jaskynný Troll. V knihe iba strčí do miestnosti labu. Vo filme jeho úloha splynula s úlohou ohyzdieho náčelníka. /Myslím, že to nie je taká dramatická zmena ako v prípade elfov/

Po vyjdení z Morie film rýchlo skáče do Lórienu, a vynecháva škriepku elfov s Gimlim. Tvorcovia filmu tiež nenechali nahliadnu do Galdrielinho zrkadla Sama, a vynechali obdarovanie družiny darmi. /Táto scéna určite bola natočená, videl som z nej obrázky, je možné že bude na DVD/

Vo filme chýba aj majstrovský výstrel Legolasov, ktorým zrazil z oblohy Okrídlený tieň.

Štvrtou vážnou zmenou /po vynechaní T.B., Andúrilu a Bormírovi s prsteňom/ je Boromírova smr. Jej predsunutie zo začiatku druhej knihy na koniec prvého filmu je však nutným a myslím, že výborným rozhodnutím.

Myslím, že to sú všetky zásadné rozdiely medzi Spolčenstvom prsteňa na plátne a na stránkach knihy. Zameral som sa na vizuálne rozdiely /napr. o dialógoch by sa dal napísa podobne dlhý článok/, t.j. zmeny a zámeny postáv, či epických sekvencií. Myslím, že s radosou môžem konštatova, že väčšina zmien bola urobená uvážlivo a s ohžadom na literárnu predlohu. Dúfam, že tých druhých zmien bude čo najmenej.
Obrázok užívateľa
Denethor

Poslaťod Fingolfin Naermarth v 11.09.2008 - 22:14

Zaujímavá recnezia, ak sa to tak dá nazva... Napísal si to ty? (ak nie, odkiaž to máš?) Sú tam správne vystihnuté rozdiely medzi knihou a filmom (ktoré som prednedávnom oduševnene kritizoval) a je tam správne poznamenané, že niektoré zmeny filmu prospeli.
Everyone dies, but not every man really lives.

Zabi ohyzda, zachrániš Stredozem!
Obrázok užívateľa
Fingolfin Naermarth
dunadan
dunadan

Poslaťod Denethor v 11.09.2008 - 23:58

jj písal som to, ale trvalo mi to asi 3 hodiny, kým som to všetko vyjadril a napísal.
Obrázok užívateľa
Denethor

Poslaťod Erdanil v 12.09.2008 - 15:21

ty brdo :shock:
tak to uz hej klobuk dole pred takym vykonom ja by som zacal a po dvoch vetach si otvoril knihu a vykaslal sa na to....tolko roboty....a tolko diplomacie :lol:
si frajer :thumbsup:
Láska má jistě velký význam, jen bych rád věděl jaký. Oscar Wilde
Obrázok užívateľa
Erdanil
dunadan
dunadan

Poslaťod Almiel v 12.09.2008 - 19:04

Deagol ako fakt :bowdown: je to objektívne a mňa osobne by to prestalo bavi po 15 minútach
Obrázok užívateľa
Almiel
trpaslík
trpaslík

Poslaťod Denethor v 12.09.2008 - 19:12

Ja sa ale v tomto vyžívam :D
Obrázok užívateľa
Denethor

Ďalší

Späť na Film Pán prsteňov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia